Burno na notranjepolitičnem parketu: v fokusu RTV SLO in policija

Na mizi programskih svetnikov RTV razrešitev Graha Whatmougha, odločanje zaradi njegove odsotnosti pa pod vprašajem, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Programski svet Radiotelevizije Slovenija bi moral ta ponedeljek na zahtevo 12 svetnikov, v sicer 29-članskem svetu, odločati o pobudi za razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha.

Očitajo mu številne kršitve poslovnika 
in blokado delovanja programskega sveta.

Ob tem se pojavlja vprašanje, ali bo programski svet o tem sploh lahko glasoval. Grahu Whatmoughu bi namreč moral programski svet v skladu s statutom omogočiti, da o očitkih poda mnenje, a ga, kot kaže, na seji ne bo.

Grah Whatmough je namreč pooblastil direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanijo, da ga v času odsotnosti, od 1. decembra pa vse do preklica, nadomešča pred organi zavoda: programskim svetom, nadzornim svetom in svetom delavcev.

Razlogov za odsotnost ni navedel, 
neuradno pa naj bi šlo za bolniško odsotnost.
Nova runda v spopadu za nadzor nad RTV SLO.
Žaberl: Nihče iz politike nima pravice vplivati na operativno samostojnost policije

Politično vmešavanje v operativno delo policije je nedopustno, ob zaostritvi odnosov med notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Robertom Golobom poudarja Miroslav Žaberl, strokovnjak za vprašanja varnosti na Fakulteti za varnostne vede.

Ta situacija se bo morala zelo hitro razrešiti, 
je še poudaril v pogovoru za STA.

Na vprašanje, kakšen je zdrav odnos med ministrom za notranje zadeve in generalnim direktorjem policije, Žaberl odgovarja, da je ločnica med delom enega in drugega organa jasno določena z zakonom.

Minister za notranje zadeve sme dajati obvezne usmeritve in navodila policiji za izvajanje njenih nalog, ne sme pa se vpletati v konkretne operativne postopke, ki jih izvaja policija.

To ne velja le za notranjega ministra, temveč tudi za politiko na splošno, je izpostavil, še navaja STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: