Politico: tudi Francija in Nemčija na strani Madžarske v njenem sporu z EK! Je v ozadju še večji spor, tisti med ZDA in EU?!

Kot je znano, je Evropska komisija (EK) slovenski vzhodni sosedi zamrznila kar 7,5 mlrd EUR ti. kohezijskih sredstev. Bojda zaradi neizpolnjevanja protikorupcijskih reform, čeravno (politično nekorektni) poznavalci opozarjajo, da je v ozadju pokončna drža Madžarske; predvsem zaradi nasprotovanja LGBT propagandi, migracijam in rusofobiji.

Pri EK so najbrž upali, da ukrep ne bo naletel na širše nasprotovanje, pa se mu je že kar takoj uprla Italija. Ko se je slednji pridružilo še nekaj držav, je EK nasprotovala že deseterica, zdaj pa se je število z močnima Francijo in Nemčijo povzpelo na 12 in zdi se, da ima ti. jedrna Evropa nadvlade Bruslja in EK počasi dovolj!

Kot kaže se splošno nezadovoljstvo, ki se čuti po ulicah širom Evrope, že počasi prenaša tudi v urade in centre politične moči in odločanja, iz Madžarske pa medtem poročajo o pravem jurišu na bencinske črpalke; nizozemsko-britanski Shell naj bi denimo svoje poslovalnice enostavno zaprl,

Kot piše vplivni Politico, Francozi, Nemci in njihovi zavezniki trdijo, da vlada Viktorja Orbána izpolnjuje 17 protikorupcijskih reform, ki jih je sprejela, da bi se izognila zamrznitvi sredstev, in da bi se to moralo odraziti v zmanjšanju deleža zamrznitve, ki trenutno ustreza 65 odstotkom kohezije sredstev.

Komisijo pozivajo, naj izvede novo oceno, ki bo vključevala tudi omenjene reforme. EK medtem omahuje; da uradna odločitev še ni sprejeta in vse ostaja odprto, je še v ponedeljek ponovil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Se bodo temni oblaki nad Budimpešto razkadili prej, kot je bilo pričakovano?
(Foto: Szabolcs Toth, Pexels.com)
V ozadju spor med Evropo in ZDA?

Ta skupina držav tudi meni, da če nova ocena ne bo opravljena, v Evropskem svetu morda ne bo kvalificirane večine za zamrznitev sredstev. In če do 19. decembra ne bo sprejeta nobena odločitev, bi se postopek sankcij preprosto končal brez zamrznitve sredstev, kar bi bilo videti kot nezaželeno glede na to, da je EU prvič uporabila ta instrument za zajezitev bojda demokratičnega nazadovanja v državi članici.

"To bi bila popolna katastrofa," je dejal visoki diplomat EU.

Vendar so v igri tudi drugi razlogi, ki zaenkrat še niso priplavali na površino: Madžarska je namreč podala veto na dve ključni odločitvi – paket pomoči v višini 18 milijard evrov za Ukrajino, ob tem pa še minimalno 15-odstotno stopnjo davka na dobiček za multinacionalke.

Razčlenjeno to pomeni, da ukrajinska vlada nujno potrebuje paket pomoči za uravnoteženje svojega proračuna, kar spet pomeni, da Kijev in ZDA pritiskajo na EU, da zagotovi sredstva.

Unija je bila tudi med glavnimi zagovorniki svetovne davčne pogodbe; če do slednje ne bi prišlo, bi bila osramočena na svetovni ravni. Zdaj tvega še notranji spor med Francijo in Nemčijo ter srednjeevropsko skupino držav na eni in državami Beneluksa, Dansko, Švedsko in Latvijo na drugi strani.

Slednje podpirajo EK in njeno grobo oceno, da tveganje podkupovanja na Madžarskem ostaja in da je potrebno blokirati prav vseh 7,5 milijard evrov sredstev.

Madžarski premier Viktor Orbán je že v petek Bruselj obtožil, da želi zamrzniti Madžarski namenjen denar “iz političnih razlogov”; zaradi politike Budimpešte do migrantov in njenega nasprotovanja sankcijam proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini.

Zdi se, da ima zdaj (vsaj začasno) prvič podporo obeh glavnih članic Unije, 
sklenejo pri Politicu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: