Državni proračun v 11 mesecih s 561 milijonov evrov primanjkljaja; vlada soglašala s pripojitvijo DUTB k SDH

Vlada je danes soglašala s pripojitvijo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in se seznanila s pogodbo o pripojitvi, ki sta jo sklenili omenjeni družbi, so sporočili po seji vlade.

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je opredelil delovanje DUTB, predvideva, da bo t. i. slaba banka konec leta 2022 prenehala obstajati, premoženje ter pravice in obveznosti pa se bodo prenesle na SDH.

Pravne podlage za to ureja 25. oktobra v DZ sprejeta novela zakona o SDH, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Poenostavljeno pripojitev DUTB k SDH je vlada določila z uredbo konec oktobra. Holding bo s pripojitvijo slabe banke pridobil celotno njeno premoženje ter vse njene pravice in obveznosti.

Fiskalni svet že nekaj časa opozarja, da je rebalans nerealen.
Pol milijarde primanjkljaja zaradi dokapitalizacij v energetskem sektorju?

Državni proračun je po prvih izračunih finančnega ministrstva v 11 mesecih tega leta zabeležil 11,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so se zmanjšali za šest odstotkov na 11,8 milijarde evrov.

Primanjkljaj se je tako oblikoval pri 560,8 milijona evrov, prenaša STA.

V skladu z rebalansom, ki ga je vlada pripravila na začetku jeseni, je za letos predvidenega nekaj več kot dve milijardi evrov primanjkljaja.

Samo v decembru naj bi ga bilo torej ustvarjenega skoraj 1,5 milijarde evrov, zaradi česar fiskalni svet že nekaj časa opozarja, da je rebalans nerealen.

Davkov se je sicer v 11 mesecih steklo v proračun 14 odstotkov več kot pred letom. Podobna je bila rast prihodkov od DDV, davka od dohodkov pravnih oseb pa je država pobrala 41 odstotkov več. Prilivi od dohodnine so bili višji za 2,4 odstotka.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: