Politična Hrvaška slavi: vstop RH v schengensko območje soglasno sprejet, prvi pozivi h krepitvi povezovanja s Slovenijo!

Hrvaška je na zasedanju notranjih ministrov članic EU dobila soglasno podporo za vstop v schengensko območje, pišejo mediji na Hrvaškem.

Hrvaška tako postaja 27. članica schengenskega območja, kar pomeni, da bodo čez manj kot mesec dni, s 1. januarjem 2023, ukinjene mejne kontrole na kopenskih in morskih mejnih prehodih.

Spomladi, 26. marca 2023, sledi odprava tovrstnih omejitev tudi na letališčih, z vstopom Hrvaške v schengen pa se to območje prvič po več kot desetih letih širi.

Na spletnem družbenem omrežju Twitter se je nemudoma oglasil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Zapisal je, da je “Hrvaška dobila soglasno podporo Sveta za notranje zadeve in pravosodje – 1. januarja 2023 bomo postali članica schengna! V letu izvedbe smo uresničili strateške cilje Vlade Republike Hrvaške, od česar bodo imeli največ koristi državljani in gospodarstvo!”

Hkrati mediji na Hrvaškem poudarjajo, da za Bolgarijo in Romunijo takega soglasja ni bilo. Hrvaška tiskovna agencija Hina v prvem poročilu ne navaja, kdo je blokiral omenjeni balkanski državi, predvideva pa se, da gre za Avstrijo in Nizozemsko.

Po pisanju zagrebškega Jutarnjega lista (JL) pa tudi za Hrvaško ni šlo vse tako gladko. Našla se je namreč med tnalom in nakovalom zaradi interesov bolj vplivnih evropskih držav.

Tako je novinar Jack Parrock, ki je spremljal zasedanje, poročal, da ni mogoče doseči soglasja glede vstopa vseh treh kandidatov. “Slišim, da Nemčija in Luksemburg zdaj grozita, da bosta blokirala vstop Hrvaške v schengen, če veto proti Bolgariji in Romuniji ne bo umaknjen, je Parrock zapisal na Twitterju.

Že s 1. januarjem 2023 bodo ukinjene mejne kontrole
na kopenskih in morskih mejnih prehodih.
Hrvaška in Slovenija naj se povežeta v enotno oz. celovito prometno mrežo!

“To je velik dan za Hrvaško, pa tudi za močno, združeno Evropo,” je po današnji končni in soglasni odločitvi Sveta poudaril predstavnik IDS (Istarski Demokratski Sabor) v Evropskem parlamentu Valter Flego. Pritrdil mu je tudi predsednik IDS-a Dalibor Paus.

“To je zgodovinska odločitev za Istro in istrski turizem! Naša regija bo zdaj še bolj privlačna za tradicionalne goste, kot so Italijani, Avstrijci in Nemci,” je za JL poudaril Flego in dodal, da morajo biti na Hrvaškem zaradi pomanjkanja ustrezne prometne infrastrukture realni in se zavedati, da s schengnom gneča na mejnih prehodih Plovanija in Kaštel ne bo povsem rešena.

"Zato pozivam Vlado Republike Hrvaške in premiera Plenkovića, da še pred začetkom turistične sezone rešita problem povezave Istrskega ipsilona s slovenskim avtocestnim omrežjem!" 

Pri IDS menijo, da gre za odlično priložnost za krepitev dobrososedskih odnosov ter za rast hrvaškega, slovenskega in evropskega gospodarstva kot celote. Ustrezna cestna povezava med Slovenijo in Hrvaško ter reševanje problema ozkega grla, ki že desetletja duši istrski turizem in življenja ljudi na obeh straneh meje, mora biti prioriteta hrvaške vlade, dodajajo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: