Povprečna plača v Zagrebu na letni ravni višja; v Sloveniji na četrtletni ravni nominalno višja, a realno nižja

Povprečna mesečna izplačana neto plača na zaposlenega v pravnih osebah v mestu Zagreb za september je znašala 8821 kun (dobrih 1170 evrov), kar v primerjavi s septembrom 2021 pomeni nominalno rast v višini 7,5 odstotka.

Novico je sporočil Oddelek za statistiko mestnega urada za strateško planiranje in razvoj mesta Zagreb.

V primerjavi s povprečno mesečno plačo za september na Hrvaškem, ki je znašala 7623 kun (dobrih 1015 eurov), je bila povprečna zagrebška neto plača za isti mesec višja za 1198 kun oziroma 160 EUR.

Po podatkih omenjenega oddelka je bila najvišja povprečna mesečna neto plača v pravnih osebah za september 2022 izplačana v dejavnosti pridobivanje surove nafte in zemeljskega plina, in sicer v višini 15.267 kun (približno 2030 EUR).

Najnižjo plačo so izplačali v proizvodnji usnja in sorodnih izdelkov, in sicer 4847 kun ali 645 EUR . Povprečna mesečna bruto plača na zaposlenega v pravnih osebah v mestu Zagreb za letošnji september je znašala 12.203 kune ali 1620 EUR, kar je v primerjavi s septembrom 2021 nominalno za 7,5 odstotka več.

Plače so v hrvaški prestolnici nižje v storitvenih dejavnostih.
Povprečna mesečna plača v Sloveniji na četrtletni ravni nominalno višja, realno pa nižja

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah je v tretjem letošnjem četrtletju znašala 1235,94 evra, kar je nominalno 0,5 odstotka več kot v drugem četrtletju, realno pa 2,6 odstotka manj, je včeraj objavil državni statistični urad.

Kot je prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA), so se plače najbolj zvišale v dejavnosti izobraževanja, najbolj znižale pa v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih.

Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo 
so prejeli zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

V primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem je bila povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah nominalno višja za 5,8 odstotka, realno pa nižja za 4,4 odstotka.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: