Pričakovati je odločitev Fidesa o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih; v več panogah dogovor o zvišanju najnižjih osnovnih plač

Dopoldne se bo sestal glavni odbor sindikata zdravnikov Fides, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Pričakovati je, da bo po opravljeni anketi med članstvom sprejel odločitev o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih. Odbor se bo seznanil tudi z odgovorom vlade na očitke sindikata, da je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan grozil podpredsedniku Fidesa Gregorju Zemljiču.

V anketi so ugotavljali, kakšne nadaljnje aktivnosti članstvo pričakuje od vodstva, kako gleda na zadnjo vladno ponudbo zdravnikom in zobozdravnikom ter tudi na domnevne telefonske grožnje ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana Zemljiču.

Vlada je odgovor na prijavo sprejela prejšnji četrtek in v njem zapisala, da so bile ministrove besede po oceni premierja Roberta Goloba neprimerne. Premier od ministrov in drugih funkcionarjev vlade pričakuje spoštljivo komunikacijo.

Sindikalni protest(nik).
(Fotografija je simbolična.)
V več panogah dogovor o zvišanju najnižjih osnovnih plač

Podpisniki kolektivnih pogodb več dejavnosti v zasebnem sektorju so se dogovorili za zvišanje najnižjih osnovnih plač in povračil stroškov v zvezi z delom, so sporočili iz konfederacije sindikatov Pergam, je že včeraj poročala STA.

Dogovore so sklenili v grafični dejavnosti, papirni dejavnosti in gradbenih dejavnostih, pogajali se bodo še v založniški in knjigotrški dejavnosti.

Zvišanja najnižjih osnovnih plač, ki so praviloma do vključno petega tarifnega razreda pod minimalno plačo, bodo znašala od 12 do 16,8 odstotka.

Povračila za prevoz na delo se bodo zvišala na 0,16 in do,19 evra na kilometer, nadomestila za prehrano pa na šest do 7,96 evra na dan.

V Pergamu so se znova zavzeli za pogajanja za novo splošno kolektivno pogodbo za zasebni sektor, s katero bi se dogovorili za nov plačni sistem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: