V Bruslju danes končna odločitev o vstopu Hrvaške v schengen; uradni Zagreb meni, da ne bo težav, Financial Times pa opozarja na Orbana

Notranji ministri Evropske unije bodo danes odločali o pridružitvi Hrvaške schengnu s 1. januarjem 2023, pri čemer se slovenski južni sosedi obeta zadostna podpora, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vstop Hrvaške v schengen podpira tudi Slovenija. 
Ob tem bo predvidoma podala enostransko izjavo, v kateri potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati.

Notranji ministri naj bi prav tako glasovali o vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje, a je podpora tema dvema državama pod vprašajem.

Avstrija namreč nasprotuje članstvu obeh, 
Nizozemska pa članstvu Bolgarije.

Na dnevnem redu zasedanja je še akcijski načrt za upravljanje migracij na zahodnobalkanski migracijski poti, ki ga je Evropska komisija predstavila v ponedeljek.

Pričakovani vstop Hrvaške v schengen bo sprostil tudi cestni promet.
FT: ‘Orban se ne bo ustavil pri Ukrajini, lahko bi blokiral vstop Hrvaške v schengen!’

Pozorno spremljanje hrvaških medijev pripelje do spoznanja, da se na Hrvaškem v zvezi s to pomembno odločitvijo ne vznemirjajo preveč. HRT v svojih poročilih sicer navaja, da imata Romunija in Bolgarija težave, ne pa tudi Hrvaška in da se bolj ali manj čaka le na dokončno odobritev.

Enako je bilo zaslediti na spletnih naslovnicah večine MSM, kjer sta v ospredju četrtfinalna tekma SP v nogometu in hrvaški obračun z Brazilijo 
ter posledice strmoglavljenja vojaškega letala MiG-21. 

Potem pa je pred dobro uro Jutarnji list objavil mnenje vplivnega svetovnega medija Financial Times, ki zatrjuje, da je “madžarski populistično-avtokratski premier” (kot opredeljujejo madžarskega predsednika Viktorja Orbana) “pripravljen pokvariti božič številnim voditeljem drugih članic EU, ker se na vse načine bori za deblokado financiranja EU”.

FT je torej zjutraj objavil članek z naslovom “Grinč v Budimpešti”, po njihovih trditvah pa je vse več evropskih diplomatov zaskrbljenih, da bo uradna Budimpešta zdaj drugače obravnavala vse prihajajoče pomembne odločitve Evropske unije.

Na Hrvaškem se bolj kot s schengnom vznemirjajo z nogometom.

Prevedeno to pomeni, da verjamejo, da se Orban ne bo ustavil le pri blokiranju odločitve o 18 milijard dolarjev vrednem paketu pomoči Ukrajini in nasprotovanju dogovoru o podjetništvu OECD ( prelomni davčni predlog).

“Madžari poskušajo ustvarjati težave povsod, kamor koli pridejo,” FT citira neimenovanega diplomata, ki opozarja, da bi moralo biti vse več politikov pripravljenih na različne presenetljive poteze, tudi takšne, ki Madžarski ne koristijo neposredno, komu drugemu pa bi lahko škodile.

Financial Times tako med drugim trdi, da ne smemo pričakovati le težav madžarske strani glede sankcij proti Rusiji, ampak bi lahko onemogočila tudi vstop Hrvaške v schengensko območje.

Novinarji FT sicer ugotavljajo, da diplomati v Bolgariji in na Hrvaškem od Madžarske niso prejeli informacij o morebitni blokadi, a poudarjajo, da ni nič izključeno.

Da "Schengen" ne bi minil brez drame,
sta poskrbela Financial Times in Viktor Orban.

V ozadju so seveda finančni interesi: če se EU ne bo dogovorila o načrtih porabe iz sklada za okrevanje, Madžarski grozi izguba 70 odstotkov teh sredstev. Spomnimo: Madžarska je pod pritiskom EU, ker ne izpolnjuje meril pravne države Evropske komisije.

FT razlaga, da diplomatski krogi izgubljajo potrpljenje, ker se drame z Madžarsko vse pogosteje ponavljajo.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: