Je to napovedovana zimska ofenziva? Ruske enote vstopile v Bahmut/ Artemovsk, pred kapitulacijo tudi Marinka? (video)

Na ukrajinskih bojiščih je, kot vse kaže, 
prvič po dolgem času prišlo do resnih premikov. 

Kot poročajo zaupanja vredni spletni viri, se situacija spreminja zlati na vzhodu in sicer v Marinki, južno od mesta Doneck ter v Bahmutu/Artemovsku, ki ga ruske sile sicer oblegajo že dalj časa.

Ruska pehota naj bi tako prodrla proti središču Marinke, rusko topništvo pa napada sovražnikove položaje zahodno od mesta. Poznavalci pravijo, da bi Marinka lahko kapitulirala celo pred Bahmutom in da se zdaj že 70% mesta nahaja pod ruskim nadzorom. “Vse prihajajoče okrepitve AFU (ukrajinske vojske) so ciljane, še preden dosežejo frontno črto,” poročajo.

Obstajajo tudi poročila, ki se sklicujejo na izjavo ukrajinskega poveljstva v Marinki, in sicer da je glavna oskrbovalna cesta, ki prihaja iz Krasnogorovke, zdaj pod ognjenim nadzorom ruskega topništva. Navedbe potrjuje tudi na spletnem omrežju Twitter objavljeni video-posnetek.

Osvojitev Bahmuta odpira pot proti Sovjansku in Kramatorsku

Tudi na severu vzhoda ni nič drugače! Viri navajajo, da ste uničeni železniški progi severno od Bahmuta, ruske enote pa da so začele prodirati v urbana območja. Vse kaže, da se bodo tudi tam razmere v kratkem močno zaostrile.

Že do sedaj je bil Bahmut s strani strokovnjakov opredeljen kot klavnica ( ti. meat grinder oz. mesoreznica), poznavalci pa zdaj opozarjajo, da je morebitno tretje prizorišče ti. urbanih spopadov v vojni v Ukrajini treba obravnavati drugače kot denimo Mariupol.

Industrijsko območje slednjega je namreč premoglo obsežno mrežo globokih predorov, ki so pomagali preživeti borcem ukrajinske vojske ali pa militantom skrajnega nacionalističnega bataljona Azov, zaradi česar je bila obkolitev pametna izbira.

Prodor ruskih sil v urbano področje Bahmuta/Artemovska.

Bakhmut je večinoma pritličen, z nekaj stolpnicami in nekaj kletmi, nižjimi od ene etaže, zato počasno, preudarno napredovanje deluje, opozarjajo. Zlasti po nekaj neuspešnih prodorih Wagner enot z grenkim priokusom, dodajajo.

Nekatera- sicer nepotrjena- poročila navajajo tudi, da se ukrajinske enote pospešeno umikajo proti Kramatorsku in Slovjansku, vmesni čas pa, da bodo ukrajinske in evropske oblasti porabile za pripravo javnosti na neizogibno- padec Bahmuta, posledično tudi dokončno rusko osvojitev pokrajine Doneck.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: