Zelenski voditelje G7 pozval k dobavam orožja in plina; ukrajinski mirovni načrt v 10 točkah Moskva zavrača

Moskva se bo o Ukrajini pogovarjala zgolj z ZDA. Komu je torej namenjen ukrajinski načrt v 10 točkah?

Svetovni mediji, iz objav katerih gre sklepati, da se sklicujejo na francosko tiskovno agencijo AFP, poročajo, da je bilo v nedeljo v zvezi z ukrajinsko krizo opravljenih več predsedniških telefonskih pogovorov.

Tako naj bi ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega poklicali predsedniki ZDA Joe Biden, Francije Emmanuel Macron in Turčije Recep Tayyip Erdoğan. Slednji je klical tudi v Moskvo, kjer se je o tem pogovarjal z Vladimirjem Putinom.

Turčija je kasneje sporočila, da so med pogovorom predsednika Erdoğana z Zelenskim “razpravljali tudi o morebitnih prispevkih k izvajanju mirovnega načrta, ki ga je ukrajinski predsednik predstavil na vrhu G20“.

Gre za načrt, ki ga je predstavil Zelenski na vrhu G20 na Baliju 
sredi novembra, in ki v "znamenitih 10 točkah" poudarja: 
jedrsko varnost, prehransko varnost, energetsko varnost, izpustitev zapornikov, ozemeljsko celovitost Ukrajine, umik ruskih sil, pravičnost, zaščito okolja, preprečevanje stopnjevanja in potrditve konca vojne.

Erdoğan naj bi tudi v pogovoru s Putinom “izrazil iskreno željo po čimprejšnjem koncu rusko-ukrajinske vojne”. V sporočilu za javnost se Kremelj na ta del pogovora ni skliceval, navedel je le, da je “Vladimir Putin predstavil svojo osnovno oceno situacije okoli Ukrajine”.

Predsednik Zelenski je Joeju Bidnu poudaril, da želi Ukrajina doseči mir, in opozoril na “pomen utrditve mednarodnih prizadevanj za dosego tega cilja”, pri čemer je izpostavil načrt v desetih točkah. Bela hiša je sporočila naslednje: “Predsednik Biden je pozdravil odprtost predsednika Zelenskega za pravičen mir, ki temelji na osnovnih načelih, ki jih vsebuje Ustanovna listina ZN.”

Uradni Pariz o vsebini pogovora še ni pripravljen dajati izjav; 
Emmanuel Macron naj bi o tem spregovoril kasneje. 
Ruske sile so naposled prodrle tudi v Bahmut,
Ukrajino pa zdaj skrbi še pomanjkanje energentov.
Zelenski voditelje G7 prvič pozval tudi k dobavam plina

Ukrajina potrebuje okoli dve milijardi kubičnih metrov dodatnega plina za to zimo, je voditeljem skupine G7 prek video povezave danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pa prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob tej priložnosti je države zaveznice še enkrat pozval k okrepljeni dobavi orožja, vključno z modernimi tanki in topniškim strelivom ter raketami dolgega dosega.

Zelenski je priznal, da ima Rusija še vedno prednost v oborožitvi, ruske napade na energetsko infrastrukturo pa je označil za teror, ki sili Ukrajino v višjo potrošnjo plina.

Rusijo je pozval, naj umakne svoje sile iz Ukrajine še pred božičem, da bi tako lahko dosegli trajno prekinitev sovražnosti, še prenaša STA.

Pripišimo, da so v Moskvi ponovili, da se bodo o usodi Ukrajine pogovarjali izključno z ZDA; zdaj je že splošno znano, da Rusija za ukrajinsko vojno krivi ZDA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: