Uradna valuta na Hrvaškem od danes evro; sledi 14-dnevno prehodno obdobje plačevanja s kunami, menjava slednjih v Sloveniji možna še nekaj mesecev

Kune, ki jih je na Hrvaškem z današnjim dnem zamenjal evro, 
bo v Sloveniji mogoče zamenjati še v prvih nekaj mesecih letošnjega leta. 
Nato bo menjavo mogoče opraviti le še na Hrvaškem. 

Banke so stanja v kunah na transakcijskih računih strank včeraj samodejno konvertirale v evre po fiksnem tečaju 7,53450 kune za en evro, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Hrvaške kune, ki jih ima posameznik na svojem računu v banki in hranilnici, 
lahko zamenja v evre po veljavnem menjalnem tečaju; 
ta je objavljen na tečajnih listah bank.

Banka Slovenije bo na svoji blagajni menjala bankovce kun brez provizije od danes do 28. februarja letos. Ne bo pa možna menjava kovancev in bankovcev starejših serij.

Vsota, ki jo bo lahko zamenjal posameznik, je omejena na skupni znesek 8000 kun na dan. Menjava kun v evre je sicer možna tudi v menjalnicah.

Evro se širi tudi v sosednjo državo.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Uradna valuta na Hrvaškem je od danes evro, prehodno obdobje bo trajalo 14 dni

Hrvaška je danes poleg pridružitve schengenskemu prostoru postala 20. članica evrskega območja, še navaja STA.

Prva evre na bankomatu sta že danes ponoči dvignila finančni minister Marko Primorac in guverner hrvaške centralne banke Boris Vujčić, kar so sicer obširno pospremili mediji sosednje države.

Pred stavbo Hrvaške narodne banke (HNB) v Zagrebu sta nato po trenutku primernem foto-poziranju podala politično korektni izjavi, ki sta zveneli kot uvod v današnje dogajanje, ko je v Zagreb prispela Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, ki se je kasneje na mejnem prehodu Bregana pridružila hrvaškemu premieru Andreju Plenkoviću.

Morala bi se pridružiti tudi slovenski predsednici Nataši Pirc Musar, 
pa je ta na srečanje zamujala dobrih pet minut.
Objava predsednice EK Ursule von der Leyen na omrežju Twitter.
Primorac je tako dejal, da gre za "pomemben in zgodovinski dan, ki pomeni, da bomo globlje integrirani in tesneje povezani s članicami evroobmočja ter vključeni v krog najrazvitejših držav sveta". 

Ob tem je zatrdil, da je več kot 95 odstotkov bankomatov založenih z evri. “Lahko se sprostimo in uživamo v silvestrski noči,” je še dejal Primorac.

Guverner HNB Vujčić je povedal, da je izjemno vesel in ponosen, ker so končali projekt, ki so ga začeli pred 5 leti. “Moram reči, da ni vedno kazalo, da bomo 1. januarja v evroobmočju. Uspelo nam je v rekordnem času. Pridružujemo se družini 20 držav, ki uporabljajo drugo najpomembnejšo svetovno valuto.”

Tako so vstopa v različni evropski območji ob polnoči
pospremili pri zagrebškemu Jutarnjemu listu.
Kuna gre že drugič v zgodovino, a so nanjo ponosni

Po njegovem mnenju to pomeni, da bodo bolj odporni na krize, lažje bo tudi poslovanje. “Pretvorba v evro seveda ni čarobna palica, bo pa zagotovo pomagala Hrvaški postati bogatejša država, ki bo imela boljši standard.”

Kuna gre v zgodovino, je povedal, a najbrž ne za večno, dodajmo, saj se to dogaja že drugič. “Včeraj sem zaprl kunski plačilni sistem in to je bil zame čustven trenutek. Zelo dobro nam je služil, kuna je bila stabilna valuta, ki bo s ponosom zapisana v zgodovini; spominjali se je bomo le po dobrem.”

Nazaj k STA! Ta še navaja, da bo hrvaški premier Andrej Plenković na Trgu bana Jelačića v hrvaški prestolnici odpeljal na kavo predsednico Evropske komisije ter račun poravnal s kovanci za evro.

Plačevanje v kunah bo mogoče do vključno 14. januarja, od 15. januarja pa izključno v evrih. Hrvaška vlada in banke so v minulih dneh pozivale državljane, naj se oskrbijo z gotovino v evrih, saj do 15. januarja ne bodo delovali vsi bankomati.

Ponovimo: zamenjava kun bo v Sloveniji možna še v prvih mesecih tega leta, 
nato jo bo mogoče opraviti le še na Hrvaškem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: