Vstopili smo v novo leto, poroča STA

Vstopili smo v novo leto 2023, v svoji prvi letošnji objavi, tempirani na šest minut čez polnoč, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot ugotavljajo, 
smo se od starega leta po dveh letih omejitev zaradi epidemije covida-19 
spet lahko poslovili na množičnih silvestrovanjih na prostem. 
Po Sloveniji je tako na trgih in drugih prizoriščih 
silvestrovalo več tisoč ljudi. 
Danes je v Sloveniji praznik in tudi dela prost dan, 
ki pa letos pade na nedeljo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob novem letu dejala, da je bilo leto 2022 leto solidarnosti, pa tudi leto aktivnih državljank in državljanov, poguma in boja za pravičnost. Najbrž ni težko ugotoviti, v kateri smeri so letele te besede.

Za leto 2023 prebivalcem Slovenije želi, da bi bilo leto pozitivizma, zdravja, veselja in prijaznosti, premier Robert Golob pa je v poslanici ocenil, da je bilo leto, ki je za nami, leto velikih izzivov.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Rakicevic Nenad, Pexels.com)
Kako praznuje domovina in kako regija?

Najbolj raznovrsten spored je pričakovano v središču Ljubljane. Tam je nebo opolnoči osvetlil pet minut trajajoči ekološki ognjemet iz razgradljivih materialov, na Kongresnem trgu pa so nastopili Samuel LucasMaraaya in Miran Rudan inDesign.

Na Mestnem trgu – prizorišču, tradicionalno namenjenemu ljubiteljem popevk- so letos nastopile Helena BlagneNuša Derenda in Alenka Godec. Omenimo še Pogačarjev trg, kjer je nastopil preostanek, a še vedno enako poimenovane, skupine Pop Design ter Trgu francoske revolucije, kjer so med drugim nastopili Mariborčani Happy Ol’McWeasel.

Na mariborskem trgu Leona Štuklja je zbrane zabavala glasbena skupina CoverLover. V SNG Maribor so predstavili tri silvestrske predstave, z obiskom ene izmed njih se je na spletnem družbenem omrežju pohvalila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Pestro je bilo tudi na zgornji postaji pohorske vzpenjače in vzdolž smučarskih prog; tamkajšnji ognjemeti so zaradi jasne noči in dobre vidljivosti še dolgo razsvetljevali nebo nad Mariborom. Z “gondolami” so se obiskovalci sicer na Pohorje lahko popeljali do polnoči, nazaj v dolino pa do druge ure zjutraj.

Omenimo še veliko silvestrovanje v Celju, kjer je na Krekovem trgu nastopila skupina Kingston, v Velenju pa je na tradicionalnem mestnem silvestrovanje zbrane zabaval Rock’n’Band.

V regiji je bilo pričakovano največ pozornosti usmerjene na Hrvaško, 
saj je država s 1. januarjem vstopila v območji schengna in eura. 

Tako se je polnočnega dviga zapornic na mejnem prehodu Bregana v družbi hrvaškega ministra za notranje zadeve Davorja Božinovića udeležila tudi slovenska ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Le dobrih 31 kilometrov vzhodno se je na zagrebškem trgu Bana Josipa Jelačiča ob časovnem prehodu zabavala nekaj deset tisoč glava množica, ki jo je v novo leto popeljala zagrebška rock skupina Pips, Chips & Videoclips.

Drugo največje mesto na Hrvaškem je na javnem silvestrovanju v novo leto popeljala Severina, po fotografijah, video-posnetkih in poročilih sodeč pa tudi v Splitu ni manjkalo obiskovalcev in sproščenega vzdušja.

Enako je bilo tudi v drugih mestih na Hrvaškem, 
kjer so na javnih silvestrovanjih nastopale domače glasbene zvezde. 

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: