Energenti: Trgovinska zbornica pozdravlja omejitev cen elektrike; danes od polnoči manjša podražitev dizelskega goriva, bencina in kurilnega olja

Liter dizla bo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem obdobju 1,483 evra na liter, kar pri 50-ih litrih znese 74,15 evra, sporočajo z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo potrebno odšteti okoli 1,591 evra na liter, zatrjujejo.

Pri 50-ih litrih bi plačali 79,55 evrov, kar pomeni, 
da pri 50-litrskem tanku pri točenju dizla potrošnik prihrani 5,4 evra.

Za liter NMB 95 bo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,276 evra na liter, pri 50-ih litrih to znese 63,8 evra. Po istovrstnem izračunu bi bilo potrebno odšteti okoli 1,373 evra na liter, tudi v tem primeru poudarjajo pri ministrstvu.

Potrošnik bi za 50 litrov plačal 68,65 evrov, kar pomeni, 
da pri 50-litrskem tanku pri točenju NMB 95 potrošnik privarčuje 4,85 evra.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,115 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1115 evrov (brez prevoza). Sledeč enake postavke to pomeni, da bi bilo potrebno odšteti okoli 1,269 evra na liter.

Potrošnik bi za nakup 1000 litrov plačal 1269 evrov, kar pomeni, 
da pri 1000-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 154 evrov.

Dizelsko gorivo bo tako od jutri dražje za cent in pol (1,5), NMB-95 pa bo dražji za dobre tri cente (3,4), kot je bil v preteklem 14-dnevnem obdobju. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo v primerjavi s preteklim 14-dnevim obdobjem višja za dva centa.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter, še poudarjajo pri ministrstvu.

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) pozdravlja omejitev cen elektrike, a pričakuje tudi rešitve za velika podjetja

V TZS pozdravljajo odločitev vlade, da omeji cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Skrbi pa jih, ker ukrep ne vključuje velikih podjetij, 
zato od vlade pričakujejo rešitve tudi zanje, so danes sporočili iz zbornice.

Opozorili so, da zakonska pomoč podjetjem prek javne agencije Spirit Slovenija ni ustrezna rešitev, saj bodo podjetja že pred prejemom pomoči primorana plačevati visoke zneske električne energije.

Zato je treba oblikovati drugačen sistem plačevanja, in sicer v smeri, da se električna energija plača takrat, ko posamezno podjetje prejme zaprošeno pomoč, so predlagali.

Vlada je z uredbo, sprejeto v petek na dopisni seji, najvišjo maloprodajno ceno za višjo dnevno tarifo določila pri 217 evrov za megavatno uro, za nižjo dnevno tarifo pri 155,50 evra.

Za enotno tarifo je ceno določila pri 195 evrov, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: