Novo leto, nov val napadov in propagande: mit o kopnečih ruskih zalogah streliva se nadaljuje!

“Rusi so včasih izstrelili 60.000 topniških granat na dan, zdaj pa le še 19.000 do 20.000 granat2, poročajo Američani in dodajajo, da Moskva zdaj prazni že beloruska skladišča. Pa je temu res tako?

(novica s komentarjem) 

Kot prenaša zagrebški Jutarnji list, je (razvpiti) ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW) v zadnji posodobitvi razmer na fronti v Ukrajini predstavil za Kremelj neugodne zaključke o morebitnih tamkajšnjih bodočih ruskih vojaških operacijah. Glede na omenjeno poročilo bodo ruske sile verjetno kmalu izčrpale svoje rezerve topniškega streliva, zato se bodo morale boriti samo za ohranitev trenutnega tempa operacij na nekaterih delih frontne črte.

Skorajda hkrati- zadnjega dne pravkar minulega leta, najbrž gre za usklajeno delovanje- je tudi vodja ukrajinske glavne vojaške obveščevalne uprave (GUR) Kirilo Budanov poročal, da imajo ruske sile na ukrajinskih bojiščih precejšnje težave s topniškim strelivom, ki bodo do marca postale bolj izrazite.

Budanov je izjavil, da so ruske sile od nedoločenega datuma izstrelile 60.000 granat dnevno, 
zdaj pa le 19.000 do 20.000 granat.

Kot trdi Kijev, so ruske sile- v podporo svojim operacijam v Ukrajini- zdaj zasegle še preostalo topniško strelivo iz beloruskih vojaških skladišč. Pritrjuje tudi ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva, ki je 24. decembra– na božični (pred)večer- poročalo, da ruskim silam trenutno že primanjkuje zalog artilerijskega streliva, potrebnega tako za podporo večjih ofenzivnih operacij, kot tudi vzdrževanje obrambnih operacij vzdolž dolge fronte.

Fotografija je simbolična.
(Foto: David Peinado, Pexels.com)
Izčrpane zaloge streliva v Belorusiji? Božič in silvestrovo ne dokazujeta, da bi bilo temu tako!

ISW zato ocenjuje, da bodo omejitve streliva verjetno delno preprečile ruskim silam, da bi v bližnji prihodnosti ohranile visok tempo izčrpavajočih operacij vsaj v jarkih na območju Bahmuta. Opozarja tudi, da je glede na ukrajinsko poročilo možnost ponovnega začetka večje ruske ofenzive z ozemlja Belorusije v prihodnjih mesecih malo verjetna.

Ruske sile so sicer 31. decembra so sprožile nov val raketnih napadov na ukrajinsko ključno infrastrukturo, vendar je bil slednji zmanjšane intenzivnosti v primerjavi s prejšnjimi. Uradni ukrajinski viri so poročali o več kot 20 križarskih raketah izstreljenih iz zraka, kar 12 pa naj bi jih sestrelila ukrajinska zračna obramba. Kremelj naj bi uporabil še 10 iranskih brezpilotnih letal Shahed-136 in nadzorno brezpilotno letalo Orlan-10, vse pa naj bi ukrajinske sile po lastnih trditvah sestrelile.

ISW poudarja, da v tem trenutku ne morejo oceniti, ali je zmanjšana intenzivnost tega baražnega ognja posledica pomanjkanja zadostnih količin ruskih raket in ali lahko Moskva nadaljuje z izvajanjem intenzivnih valov napadov.

Rusi se na tovrstno propagando ne odzivajo ali pa jo zasmehujejo

Ruski vojaški blogerji- ki jih na Zahodu dojemajo kot relativno zanesljiv vir podatkov, prisotni pa so zlasti na spletnem omrežju Telegram– sicer obseg in udarnost napadov še naprej opisujejo podobno kot pri prejšnjih valovih raketnih napadov.

To se dogaja navkljub trenutni zmanjšani intenzivnosti in vplivu, po mnenju neodvisnih spletnih analitikov pa se to dogaja ravno zaradi učinkovitosti prejšnjih napadov. Kar se tiče zmanjšanja obsega topniškega obstreljevanja, analitiki menijo, da je do slednjega prišlo zaradi zimskega letnega časa in temu primernega premora na fronti.

Zima letos tudi na vzhodu Evrope ni preveč ostra, namesto snega in ledenega vetra pa, če sploh, dežuje. Posledično to pomeni, da prihaja do pojava ti. rasputice; blata, ki preprečuje učinkovito gibanje izven glavnih prometnih poti, na obvladovanje katerih je sicer skoncentrirana večina preostalih bojev, ali bolje povedano- obstreljevanja.

Ruski vojaški blogerji in viri na spletnih omrežjih so kot protiutež domevni zahodnjaški propagandi izdelali tabelo tovrstnih izjav, ki sega skoraj na začetek vojne in je po svoji naravi peridoična. Pojavljajo se 2-3 krat mesečno, po potrebi tudi več, skorajda nikoli pa manj, zatrjujejo.

Ogledate si jo lahko v slikovni prilogi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: