Prvič po neandertalcih: v letošnjem letu bo mimo Zemlje letel komet, ki bo morda viden s prostim očesom

Komet C/2022 E3 (ZTF) bi lahko bil dovolj svetel, da bi ga opazili s prostim očesom, ko gre mimo sonca in Zemlje konec januarja.

Omenjeni komet trenutno prehaja skozi notranji sončni sistem. Soncu ali periheliju se bo najbolj približal 12. januarja, nato pa bo med 1. in 2. februarjem švignil mimo Zemlje, ko bo v perigeju; točki eliptičnega tira nebesnega telesa, ki je najmanj oddaljena od našega planeta.

Če bo komet še naprej svetel, kot je trenutno, bi ga lahko na temnem nebu videli s prostim očesom. Za komete je to težko napovedati, a tudi če pozorno spremljani zbledi, bi moral biti v dneh njegovega približevanja še vedno viden z daljnogledom ali teleskopom, še pišejo pri spletni strani Space.com.

Po navedbah ameriške Nase bodo opazovalci na severni polobli lahko našli komet na jutranjem nebu, na katerem se januarja premika v smeri severozahoda. Opazovalci na južni polobli ga bodo lahko videli v začetku februarja 2023.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Richard Bartz, Pexels.com)
NASA podala nekaj nasvetov za boljše morebitno spremljanje

Najbolje ga bi bilo opazovati, ko je luna zatemnjena na nebu; ti. mlada luna/mladi mesec 21. januarja ponuja takšno priložnost, če seveda vreme dopušča. Glede na spletno stran Starlust, ki nudi tudi zvezdne karte, bo komet med svojim približevanjem v ozvezdju Camelopardalis.

Po Nasinih podatkih ima komet obdobje okoli 50.000 let. 
To pomeni, da se je Zemlji nazadnje tako približal v obdobju paleolitika 
oziroma starejše kamene dobe.

Posledično to pomeni, da so bili zadnji ljudje, ki bi ga lahko opazili, zgodnji homo sapiens, ki je živel v zadnjem ledeniškem obdobju ali “ledeni dobi”. Enako bi lahko trdili za zadnje neandertalce, saj je ta vrsta izumrla približno 10.000 let po zadnjem periheliju omenjenega nebesnega telesa.

Seveda neandertalci in zgodnji ljudje zelo verjetno niso vedeli, kaj ta komet je, sklepajo pri Space.com. Sicer pa je bil identificiran veliko pozneje; komaj v začetku marca minulega leta ga je opazila kamera za pregledovanje širokega polja v objektu Zwicky Transient Facility.

Strokovnjaki so sprva menili, da gre za asteroid, ki je bil takrat še znotraj Jupitrove orbite, kmalu pa je začel svetiti kot kometi. V času odkritja je imel magnitudo 17,3, novembra se je razsvetlil na magnitudo 10, po pričakovanjih pa bo sčasoma dosegel magnitudo 6.

Trenutne slike potrjujejo, da žari z zelenkastim odtenkom in ima dolg, a šibek kometni rep, ki se razteza iz njegovega glavnega telesa.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: