Ministrstvo za delo bo preučilo možnosti izredne uskladitve višine subvencije študentske prehrane

Ministrstvo za delo se zaveda, da se študentje soočajo z nesorazmerno podražitvijo cen pri ponudnikih subvencionirane študentske prehrane.

Redna uskladitev subvencije študentske prehrane bo 1. marca, preučili bodo tudi možnosti izredne uskladitve višine subvencije, so obljubili, drevi prenaša STA.

Najvišja možna cena študentskega obroka se pred tem ni dvignila vse od leta 2007. 
V zadnjih letih je bil osip števila ponudnikov študentske prehrane drastičen.

Zaradi inflacije so se znatno povečali pritiski, da morajo najvišjo določeno ceno zvišati. Ministrstvo je zato privolilo v dvig maksimalne višine cene študentskega obroka za dva evra, pri pogajanjih pa vztrajalo, da nova cena obroka ne preseže devet evrov.

Ministrstvo je pozvalo Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), da znatno okrepi inšpekcijskih nadzor nad ponudniki in dosledno sankcionira kršitelje.

Fotografija je simbolična.
Z novim letom sicer višje cene obrokov subvencionirane študentske prehrane

Da je z novim letom v sistemu subvencionirane študentske prehrane prišlo do nekaterih sprememb, se je javnost ponovno zavedela v sredo, prvega delovnega dne.

Med drugim se cene obrokov spreminjajo tudi zaradi dviga maksimalne vrednosti obroka ter višine subvencije. V sistem je vstopilo nekaj novih ponudnikov, prav tako pa nekateri ponudniki s 1. januarjem ne nudijo več študentske prehrane.

Glede na rast stroškov in vse manjšega števila ponudnikov so se namreč na ŠOS prvič, odkar obstaja ta sistem, strinjali z dvigom maksimalne vrednosti obroka s sedem na devet evrov. Še pred tem pa so v zakonu za urejanje položaja študentov predlagali in dosegli dvig subvencije obroka na 3,5 evra.

Po podatkih, s katerimi razpolagajo na ŠOS, se povprečna vrednost obroka s 1. januarjem zvišuje za 1,23 evra, zaradi hkratnega dviga subvencije pa bodo študenti za posamezni obrok povprečno odšteli 55 centov več.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: