V Vatikanu pokopali papeža Benedikta XVI.; dežujejo odzivi, med njimi tudi tisti Pirc Musarjeve

V Vatikanu so danes pokopali zaslužnega papeža Benedikta XVI. Pogrebne slovesnosti je prvič v zgodovini vodil naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek.

Pogreb ni bbil državniški, saj Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, so se ga pa ob številnih vernikih in predstavnikih RKC udeležili tudi državniki, med njimi tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Pogreb Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo v 96. letu starosti, je bil- kot poročajo številne svetovne tiskovne agencije- na željo pokojnika slovesen, a preprost.

Ob pogrebu so veljali strogi varnostni ukrepi, kar ne čudi, saj se je po prvih ocenah pogreba udeležilo približno 55 tisoč ljudi. Med drugim so nad Vatikanom zaprli zračni prostor.

Zaslužni papež je leta 2013 odstopil s položaja, pokopan pa je v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji prenesli v zgornji del bazilike.

Glede na navedbe Vatikana je baziliko, kjer je ležal, do danes obiskalo okoli 200.000 ljudi, še včeraj opoldne pa je ta številka znašala 136 tisoč.

Pogreb Benedikta XVI. - prvega papeža po več kot 600 letih, ki je odstopil- je po splošnih ocenah brez primere v zgodovini. Prvič v zgodovini ga je namreč vodil naslednik umrlega papeža.
Fotografija je simbolična.
(Foto: Aleksandra u017bmuda, Pexels.com)
Papež Frančišek se je med mašo poklonil Benediktu XVI.

Papež Frančišek se je danes med mašo ob pogrebu zaslužnega papeža Benedikta XVI. poklonil svojemu predhodniku in se mu zahvalil za njegovo znanje in predanost.

Po podatkih Vatikana se je na pogrebni slovesnosti na trgu svetega Petra vsega skupaj zbralo okoli 100.000 ljudi, med njimi tudi številni predstavniki kraljevih družin in tuji državniki.

Iz Slovenije so udeležbo na pogrebu sprva napovedali, kasneje pa se ga med drugimi tudi udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Maše se je udeležilo več deset tisoč vernikov, pa tudi 3700 duhovnikov, 300 škofov, 130 kardinalov in okoli tisoč novinarjev z vsega sveta, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija je simbolična.
(Foto: Kai Pilger on Pexels.com)
Pirc Musar: Slovenija ceni predanost Benedikta XVI. pri spodbujanju dostojanstva, solidarnosti in sočutja

Kot že omenjeno, se je predsednica republike Nataša Pirc Musar s soprogom Alešem Musarjem danes v Vatikanu udeležila pogreba zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Po pogrebnih slovesnostih je poudarila, da Slovenija ceni predanost Benedikta XVI. pri spodbujanju dostojanstva do sočloveka, solidarnosti in sočutja do revnih in ranljivih.

Predsednica je izpostavila še, da je svet s smrtjo Benedikta XVI. izgubil misleca in vplivnega teologa, ki je bil predan dialogu različno mislečih in različnih verstev ter kultur.

Omenila je še, da je papež Benedikt XVI. kot nekdanji nadškof v Münchnu in Freisingu gojil naklonjenost do Slovenije in do slovenske katoliške cerkve.

V času njegovega pontifikata so bile namreč v Sloveniji ustanovljene tri nove škofije, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: