Brazilske varnostne sile po izgredih vzpostavile red v prestolnici. Biden obsodil vdor Bolsonerovih privržencev v Kongres, nasilje v brazilski prestolnici obsoja tudi MZZ

Brazilske varnostne sile so po včerajšnjih izgredih privržencev bivšega predsednika Jaira Bolsonara ponovno prevzele nadzor nad kongresom, predsedniško palačo in vrhovnim sodiščem ter vzpostavile red v prestolnici.

Bolsonaro je nemire obsodil, a zavrnil, da bi bil odgovoren zanje. Prizorišče napada je že obiskal predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Kot še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), je brazilska policija po uvodnih poročilih pridržala okrog 170 izgrednikov, v nemirih pa naj bi sodelovalo okoli 5000 ljudi.

Bolsonaro, ki je pred primopredajo odletel na Florido, se je na nemire odzval prek Twitterja, kjer je obsodil plenjenje in vdore v javne zgradbe. Bolsonaro, ki javno nikoli ni neposredno priznal poraza na oktobrskih volitvah, je ob tem zavrnil obtožbe Lule, da je spodbudil napade, ampak zatrjuje, da je branil pravico ljudi do mirnih protestov, še poroča STA.

Brasilia, brazilska prestolnica, ki šteje šele dobrih 60 let.
(Foto: Matheus Natan, Pexels.com)
Trumpovski scenarij in pričakovana, a preračunljiva obsodba Bidna

Napad na kongres, vrhovno sodišče in predsedniško palačo v prestolnici Brasilia– ki ga je izvedlo na tisoče protestnikov, oblečenih v rumeno in zeleno- je sicer vrhunec večmesečnih napetosti po volitvah, ki so se odvile 30. oktobra.

Bolsonaro, Trumpov zaveznik, ki še ni izrecno priznal poraza, naj bi navrgel lažno trditev, da je brazilski sistem elektronskega glasovanja nagnjen k goljufijam, kar je sprožilo nasilno gibanje zanikalcev volilnih rezultatov.

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo obsodil “napad na demokracijo” v Braziliji in dejal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z levičarskim predsednikom Luizom Inaciem Lulo da Silvo.

“Obsojam napad na demokracijo in miren prenos oblasti v Braziliji. Brazilske demokratične institucije imajo našo polno podporo in volja brazilskega ljudstva ne sme biti spodkopana,” je prav tako na Twitterju sporočil Biden. Že prej je Biden dejal, da so razmere v Braziliji “nesprejemljive”.

Seveda ima Bidnova obsodba pridih preračunljivosti, saj s tem obračunava tudi z nasprotniki na notranjepolitičnem parketu. Vdor Bolsonarovih privržencev v brazilske institucije namreč močno spominja na invazijo privržencev nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na ameriško prestolnico in tamkajšnji kongres pred dvema letoma.

Da sta brazilski in ameriški predsednik javnost nagovorila prav na Twitterju,
je v luči minulih dogajanj tako ironija usode, kakor preračunljivo PR dejanje.
Tudi MZZ obsoja nasilje v brazilski prestolnici

Ministrstvo za zunanje zadeve se je pridružilo številnim mednarodnim obsodbam včerajšnjih izgredov v prestolnici Brasilia.

Na izgrede se je odzval tudi slovenski veleposlanik v Braziliji Gorazd Renčelj, ki je prav tako obsodil nasilje v državi in ga označil za nesprejemljiv način izražanja političnih razlik in nasprotovanj.

Zaradi poslabšanih varnostnih razmer veleposlaništvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Brasilio. Če pa se slovenski državljani že nahajajo v brazilski prestolnici, pa jim svetuje, naj se izogibajo množicam in sledijo usmeritvam lokalnih oblasti, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: