Kaos v zdravstvu (zbirno via STA): pozivi k enakopravnosti in udeležbi na protestnih shodih in podpora slednjim; ambulanta za neopredeljene tudi v Mariboru; skoraj tragičen pobeg bolnika iz bolnišnice …

Kot prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), v konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) podpirajo napovedano stavko pacientov in zahteve, ki jih je pripravila civilna družba.

Sindikate konfederacije, članstvo in prebivalce Slovenije zato pozivajo k udeležbi na protestnih shodih, ki bodo jutri v Ljubljani in različnih krajih po Sloveniji.

Z zaskrbljenostjo spremljajo stanje, 
ki je po njihovi oceni vedno bolj nevzdržno 
in pomeni razkroj javnega zdravstva. 

Razlogov za razgradnjo javnega zdravstva in vse večjo privatizacijo je več, ugotavljajo. Med njimi so pretakanje javnih sredstev v žepe številnih deležnikov, slaba organizacija, skrhani medsebojni odnosi ter pomanjkanje ustreznega in učinkovitega nadzora, so nanizali.

Po njihovem pozivu je rešitve treba sprejeti takoj. Zdaj je ključno, da se izvršilna in zakonodajna oblast odločno postavita na stran javnega zdravstva, menijo.

V zdravstveni negi podpirajo napovedano stavko bolnikov

Sindikat delavcev v zdravstveni negi in zbornica zdravstvene in babiške nege – zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov podpirata stavko pacientov za ureditev razmer v zdravstvu, napovedano za jutri.

Sindikat je vlado in resornega ministra Danijela Bešiča Loredana pozval, 
da zaustavita proces privatizacije zdravstvenega varstva.

Brez poštenega plačila za vse zaposlene in ustreznih pogojev za delo pa ravno tako ne bo urejenega zdravstvenega sistema in neurejen sistem bo neprijazen za vse, so zapisali.

Po njihovih navedbah zaposleni v zdravstveni negi že leta opozarjajo pristojne na preobremenjenost zdravstvenega sistema kot celote. Nenazadnje so tudi med nedavno končanimi resornimi pogajanji opozarjali ministra na grožnjo razpada javnega zdravstva ter na pomanjkanje zlasti medicinskih sester, so spomnili.

Je javno zdravstvo res pred kolapsom,
ali gre za premeteno igro interesnih mrež?!
Zveza organizacij pacientov z ukrepi za večjo dostopnost in enakopravnost v zdravstvu

V zvezi organizacij pacientov so pripravili ukrepe za enakopravnejši in dostopnejši zdravstveni sistem. Med ukrepi je tudi telefonska številka 111, po zgledu številk 112 in 113.

Delovala bi kot centralna točka za vse potrebe pacientov, na kateri bi bolniki prejeli ključne informacije o naročanju, receptih, napotnicah. Zaživela bi lahko v dveh letih.

Predlagajo tudi, da bi bili v zdravstvenih domovih prostovoljci oz. zdravstveni pomočniki, 
ki bi pomagali pacientom glede nadaljnjih napotitev 
in tako razbremenili družinske zdravnike.

Eden od osrednjih ciljev zveze organizacija pacientov je, da sede za mizo z vsemi akterji v zdravstvenem sistemu. V zdravstvu bi namreč radi dosegli boljše odnose, je poudarila predsednica zveze Štefanija Lukič Zlobec.

Ambulanta za neopredeljene v Mariboru začne z delom v petek

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bodo prvo ambulanto za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika odprli predvidoma v petek, še poroča STA.

Po besedah direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika ne pričakujejo velikega navala, čeprav je brez izbranega zdravnika na njihovem območju po njegovih podatkih okoli 6000 ljudi.

Završnik poudarja, da je položaj v Mariboru nekoliko drugačen kot drugod v Sloveniji, 
saj se kar 12.000 ljudi vsakodnevno vozi na delo v Avstrijo 
in mnogi imajo tam izbranega zdravnika.

Ambulanta za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika bo v stavbi zdravstvenega doma na Ulici kneza Koclja v središču Maribora. Bolnike bodo sprejemali v živo v času uradnih ur v ambulanti ali pa se lahko ti naročijo na termin prek telefona ali aplikacije Pri zdravniku.

Zdravstveni dom na Jezdarski v Mariboru;
živa ruševina, ki jo je MOM slednjič le uspelo porušiti.
Starejši bolnik med poskusom pobega padel iz prvega nadstropja murskosoboške bolnišnice

Murskosoboške policiste so včeraj zjutraj obvestili o padcu starejšega bolnika iz prvega nadstropja murskosoboške bolnišnice.

Po ogledu kraja dogodka so ugotovili, da je bolnik poskušal sam zapustiti bolnišnico, potem ko mu zaradi njegovega zdravstvenega stanja osebje ni pustilo iz nje, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

Ko je zdravstveno osebje zapustilo bolniško sobo, je bolnik odprl okno v prvem nadstropju in stopil na streho nadstreška. Na njem mu je spodrsnilo, pri padcu na tla pa se je poškodoval, so pojasnili policisti.

Ti bodo o dogodku s poročilom obvestili pristojno državno tožilstvo, so dodali, zaključuje STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: