Ministrstvi za zunanje zadeve in zdravstvo izoblikovali priporočila v zvezi s Kitajsko in Brazilijo

Najprej na MZZ!

V zvezi s poslabšanimi varnostnimi razmerami v največji južnoameriški državi slednje prenaša opozorilo slovenskega veleposlaništva v Braziliji, ki slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Brasilio. Če pa se slovenski državljani že nahajajo v brazilski prestolnici, jim slednje svetuje, naj se izogibajo množicam in sledijo usmeritvam lokalnih oblasti.

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti.

Ker pereč problem- kot na začetku, ob izbruhu pandemije- znova predstavlja Kitajska, pri MZZ slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočajo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Scene, ki si jih več ne želimo;
RS pozorno spremlja situacijo na Kitajskem in izvaja potrebne ukrepe.
Priporočila za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se s Kitajske vračajo

Kot na vladni spletni strani sporoča Ministrstvo za zdravje, je NIJZ pripravil strokovna priporočila o osebni higieni in zdravstvenih ukrepih za zmanjšanje možnosti okužb.

V okviru Evropske komisije so bila namreč nedavno sprejeta skupna priporočila držav članic Evropske unije (EU) in Evropskega gospodarskega prostora glede tveganj v zvezi z boleznijo covid-19 pri vstopu potnikov iz Kitajske v evropski prostor.

Ta so začela veljati 8. januarja 2023, skupna priporočila EU, ki so bila sprejeta v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere, pa so:

  • uporaba medicinske obrazne maske tipa IIR ali maske tipa FFP2/N95/KN95,
  • upoštevanje zdravstvenih ukrepov,
  • izvajanje naključnih testiranj potnikov,
  • testiranje odpadnih voda in sekvenciranje primerov pozitivnih testov.

Države članice EU so se tudi dogovorile, da do sredine januarja še enkrat ocenijo razmere in ukrepe znova preučijo. Republika Slovenija trenutno pozorno spremlja situacijo na Kitajskem in v drugih državah članicah EU, nadaljuje sistem epidemiološkega spremljanja in sekvenciranja pozitivnih primerov, spremlja prisotnost koronavirusa v odpadnih vodah na letih in letališčih ter nadaljuje z zaščito prebivalstva s cepljenjem proti covidu-19, še posebej ranljivih skupin prebivalstva.

NIJZ je v ta namen pripravil strokovna priporočila o osebni higieni in zdravstvenih ukrepih za zmanjšanje možnosti okužb za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se s Kitajske vračajo ter letališko in letalsko osebje, da se preprečijo tveganja v zvezi s COVID-19 preko direktnih ali indirektnih letalskih letov iz Kitajske.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: