ZDA: tajne dokumente našli tudi v nekdanji Bidnovi pisarni, Obrador slednjega pozval h končanju prezirljivosti do Latinske Amerike

Odvetniki predsednika ZDA Joeja Bidna so sporočili, da so v pisarni, ki jo je pred leti uporabljal kot podpredsednik ZDA, odkrili nekaj zaupnih dokumentov, ki so jih poslali Nacionalnim arhivom.

Tam za dokumente sploh niso vedeli, ampak so vseeno pravosodno ministrstvo ZDA zaprosili, naj zadevo razišče, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Dokumente so našli že lani novembra, in sicer v zaklenjeni omari pisarne v Washingtonu, ki so jo praznili pred predajo novim najemnikom.

Gre za okrog deset dokumentov, 
ki bi jih moral Biden ob odhodu s položaja podpredsednika ZDA predati Nacionalnim arhivom.

Bidnov predhodnik Donald Trump je po odhodu s položaja odnesel s seboj najmanj 320 zaupnih dokumentov, njihova odtujitev pa je del preiskave posebnega tožilca.

V odzivu je Trump zahteval preiskavo FBI, kot so jo izvedli pri njem avgusta lani v Mar-a-Lagu.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Fernando Gonzu00e1lez, Pexels.com)
Kdaj konec prezirljivega odnosa ZDA do Latinske Amerike?

“Čas je, da se konča obdobja prezirljivega odnosa do Latinske Amerike,” je gostitelj vrha voditeljev Severne Amerike, mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador ob začetku dvostranskega srečanja včeraj dejal predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

Biden mu je vrnil, da so ZDA v zadnjih 15 letih 
porabile več deset milijard dolarjev za pomoč regiji. 

Žal se naša odgovornost ne konča na zahodni polobli, je dejal in Obradorja ošvrknil zaradi odnosa do vojne v Ukrajini. Mehika se namreč ni pridružila državam, ki obsojajo rusko agresijo, in sankcijam.

Biden je kot ključni vprašanji označil boj proti tihotapljenju fentanila v ZDA in boj z nezakonitimi migracijami, potem ko je nedavno naznanil novo politiko do priseljevanja.

V Mehiki je tudi kanadski premier Justin Trudeau in trojica voditeljev se bo danes sešla na tako imenovanem vrhu amigosov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: