Da so Rusi “najbrž zasedli” Soledar potrdili tudi Britanci, se Ukrajinci umikajo tudi iz Bahmuta in Severska?

Združeno kraljestvo je sinoči objavilo, da je Rusija verjetno zavzela Soledar, rudarsko mesto v vzhodni Ukrajini, poročajo svetovni mediji.

Britansko obrambno ministrstvo je namreč sporočilo, da so “ruski vojaki in Wagnerjevi plačanci po štirih dneh napredovanja verjetno zavzeli nadzor nad Soledarjem, kjer se pomembni nahajajo rudniki soli.”

Vest je vmes že potrjena, sicer ne s strani uradnega Kijeva, gre pa za najpomembnejši ruski uspeh po lanskem avgustu. Ruske sile se prav tako že mesece borijo za bližnji Bahmut/Artemovsk, nekaj kilometrov jugozahodno. Obe strani imata tam velike izgube, so pa ruske enote s tem to pomembno ukrajinsko mesto stisnile v klešče.

Moskva trdi, da bi zavzetje slednjega pomenilo pomemben korak k prevzemu popolnega nadzora nad regijo Doneck, eno od štirih provinc, ki si jih je priključila pred dvema mesecema.

Bitka za Soledar se je, tako Rybar, končala z rusko zmago.

Verodostojni viri na Twitterju: sledi napad na Seversk in dokončno zavzetje Bahmuta/Artemovska

Tako Rybar poroča, da so enote PMC Wagner obkolile še zadnje neosvojeno območje okoli ambulante Soledar severno od rudnika soli št. 4 in začele čistiti mesto.

Stavba mestne uprave in strateško pomembne višine na hribu Jurična so že pod nadzorom Wagnerjevcev. Ofenziva jurišnih enot se nadaljuje tudi iz središča proti zahodni strani mesta, Blahodatnemu in železniški postaji Sol, kjer se skriva približno 400 vojakov AFU, vključno s častniki.

Vsega skupaj naj bi bilo v Soledarju obkoljenih 500 ukrajinskih vojakov, poročajo svetovni mediji.

Obramba AFU je trenutno postavljena vzdolž črte Blahodatne- Sol- Razdolivka, vendar gre po mnenju pozanvalcev za le začasen ukrep, saj proga leži v nižini glede na Soledar. Zato predvidevajo, da bodo po dokončnem umiku ukrajinskih enot v Seversk padli tudi ti rezervni položaji.

Po popolni osvoboditvi/zavzetju Soledarja in okolice bi tako lahko postalo praktično nemogoče zadržati Bahmut/Artemovsk, kar naj bi po domino-efektu privedlo tudi do padca že omenjenega Severska.

AFU je že začela pripravljati novo obrambno linijo od Slovjanska in preko Kramatorska do Kostjantinovke. V teh mestih se postavljajo topniške in strelne točke MLRS ter nameščajo protiletalski sistemi SAM.

Bitka za Bahmut/Artemovsk se bliža zadnji fazi, sklenejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: