Luka Koper lani s skoraj 40 odstotkov višjimi prihodki

Družba Luka Koper je lani po nedokončnih in nerevidiranih podatkih ustvarila 309,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 38 odstotkov več kot predlani.

Pretovorili so skupno 23,2 milijona ton tovora oz. 12 odstotkov več kot leto prej, 
je danes objavila družba, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Rast je družba lani zabeležila na vseh blagovnih skupinah, pri kontejnerjih in avtomobilih sta bila presežena tudi dva zgodovinska mejnika – milijon kontejnerskih enot in 800.000 avtomobilov, je Luka Koper objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Kot glavni razlog za rekordne številke v pretovoru vozil je družba konec lanskega leta navedla dodatne posle oziroma preusmeritev določenih količin iz severa Evrope na koprsko pristanišče.

Konec novembra lani je skupina Luka Koper že napovedala, da bodo letošnji rezultati rekordni. V devetmesečju je namreč zabeležila 233,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 39 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pričakovana rast je torej padla za odstotek.

Luka Koper rekordno, najbrž tako tudi v prihodnje.

Čisti dobiček je zrasel za 164 odstotkov na 59,3 milijona evrov, so takrat še sporočili, ladijski pretovor pa je bil s 17,5 milijona ton višji za 11 odstotkov.

Optimistični so tudi glede prihodnjega leta. Načrtujejo 23,3 milijona ton ladijskega pretovora, kar je dva odstotka več glede na oceno za leto 2022.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: