Sindikat Fides odpovedal za sredo napovedano stavko zdravnikov in zobozdravnikov. Zdravniško zbornico veseli odpoved stavke, a poziva k takojšnjemu nadaljevanju dialoga o spremembah

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je potrdil popoldne parafirani sporazum z vladno stranjo, sklenjen v okviru mediacije, ki jo je vodilo Slovensko zdravniško društvo.

Kot je pozno sinoči prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA), za sredo napovedana enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov tako odpade, kar je potrdil tudi Gregor Zemljič podpredsednik Fidesa.

Po besedah Zemljiča je glavni stavkovni odbor sindikata nekaj pred 21. uro odobril in podpisal popoldne parafirani sporazum, v četrtek pa naj bi sledila še obravnava in podpis vlade.

Sporazum naj bi predvidoma začel veljati v začetku prihodnjega tedna. Po podpisu vlade bodo tudi bolj natančno predstavili vsebino sporazuma.

Dodal je še, da so Fides in zdravniki postali pomemben partner pri pisanju vsebin novega zdravstvenega stebra v plačnem sistemu javnega sektorja.

Zdravniško zbornico veseli odpoved stavke, a poziva k takojšnjemu nadaljevanju dialoga o spremembah

Zdravniška zbornica Slovenije pozdravlja, da je bil v postopku mediacije med Fidesom in ministrstvom za zdravje dosežen sporazum in da jutri stavke zdravnikov ne bo.

Obenem pričakujejo, da bodo odločevalci skupaj z zdravniško stroko takoj nadaljevali dialog in pripravo vseh potrebnih sprememb, ki bodo pripeljale do izboljšanja sistema tako za paciente kot zaposlene v zdravstvu”.

Po besedah zbornice je treba izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev, poskrbeti za ohranitev in krepitev javnega zdravstvenega sistema ter poskrbeti, da bodo zdravniki in zobozdravniki imeli pogoje za kakovostno in varno obravnavo bolnikov.

Zdravnike je treba razbremeniti nepotrebnih administrativnih obremenitev, da bodo imeli dovolj časa za paciente, prav tako morajo biti za svoje delo ustrezno in pravično nagrajeni, še navedbe ZZS navaja STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: