Vlada: Dvignili bomo subvencijo za študentske bone

Kot je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavedajo, da se študentje v zadnjih dneh soočajo z nesorazmerno podražitvijo cen pri mnogih ponudnikih subvencionirane študentske prehrane, zato so aktivno pristopili k iskanju rešitev.

V luči izrednih podražitev cen hrane in pijač ter dviga maksimalne cene obroka aktualna višina subvencije za obrok študentske prehrane študentom nalaga čezmerna doplačila in s tem negativno vpliva na njihov materialni položaj, pojasnjujejo.

Višino subvencije študentske prehrane določa Zakon o subvencioniranju študentske prehrane (ZSŠP), zato so na ministrstvu nemudoma pristopili k pripravi novele zakona, s katero nameravajo višino subvencije dvigniti za vsaj 1 evro.

Dvig nameravajo izpeljati v dveh korakih: tako se bo 1. marca subvencija zaradi redne uskladitve z inflacijo dvignila za okrog 35 centov. Po tej pa bo z omenjeno novelo določen še višji znesek subvencije, ki bo tako znašal najmanj 4,5 evra. To pomeni, da se bo subvencija letos dvignila za okrog 30 odstotkov, zatrjujejo pri ministrstvu.

Preučili bodo tudi možnost zakonske omejitve najvišje možne cene študentskega obroka, ki bo služila čezmernim podražitvam. Znova bodo preučili tudi pogoje glede izvajanja razpisa in možnosti zagotavljanja bolj kakovostnih in zdravih obrokov ter pričeli s spodbujanjem vzpostavljanja izgradnje novih javnih menz. Te bi na neprofiten način zagotavljale dostopne kakovostne in polnovredne obroke za vse. 

Ministrstvo si je za cilj zadalo tudi zagotavljanje bolj zdravih obrokov hrane šolajočim se.
Pristojno ministrstvo svari: nujno okrepiti nadzor nad ponudniki

Nekateri ponudniki izigravajo sistem in ne spoštujejo predpisanih standardov glede ponudbe študentske prehrane, znova opozarjajo, zato morajo nujno okrepiti nadzor nad ponudniki študentske prehrane. Za nadzor nad tem področjem je sicer pristojna Študentska organizacija Slovenije (ŠOS).

S predstavniki slednje se bodo že danes dogovorili glede okrepljenega inšpekcijskega nadzora nad ponudniki študentske prehrane in doslednega sankcioniranja kršiteljev.

V zaključku minsitrstvo znova opozarja, da bo s tem mesecem začel veljati nov znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, ki se bo predvidoma zvišal iz 6,17 evra na približno 6,92 evra bruto.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: