Hrvaška vlada naj bi uvedla zamrznitev cen 100 izdelkov, izhodišče pa ne bo 31. december

Premier Plenković je dejal, da imajo trgovci do petka čas, da znižajo cene. V nasprotnem primeru sledi vladna intervencija

Trgovci na Hrvaškem po uvedbi evra nikakor ne nehajo zviševati cen, predvsem pa to velja za nemški Lidl. Zato bo vlada uporabila zakon o izrednih ukrepih za nadzor cen in omejila cene za skupino izdelkov, poročajo hrvaški mediji.

Kot navajajo slednji, so jim vladni viri potrdili odločitev, že zdaj pa je jasno, da se cene ne bodo vrnile na raven 31. decembra 2022, ampak bodo določene na zgodnejši datum. Kot najbolj verjetno izhodišče se tako omenja 1. december, teoretično pa bi to lahko bil tudi 1. november 2022.

Hrvaška vlada je že septembra omejila cene za devet osnovnih izdelkov (liter olja tako stane približno 1,8 EUR), zdaj pa naj bi jih med 55 in 200. O tem bo vlada še odločala, odločitev pa bo znana predvidoma danes. Vladne predstavnike najbolj moti, da dobršen del trgovskih verig od HEP (Hrvatska elektroprivreda) prejema energijo po ti. privilegirani ceni, po drugi strani pa brez zadržkov dviguje cene in ropa državljane.

Strokovnjaki sicer pravijo, da vlada nima instrumentov, ki bi trgovce prisilili k vrnitvi cen izdelkov na stare, vladni predstavniki pa zagotavljajo, da ne bo storjena nobena prenagljena in nepremišljena poteza, po kateri bi imeli trgovci argumente za vložitev tožb ali kakršnokoli izpodbijanje ukrepov vlade.

Zagreb: Markov trg in poslopje vlade.
Sramotno ropanje državljanov

Zahvaljujoč odločitvam vlade in EU so se cene goriva stabilizirale, zdaj priznava tudi javnost, kar je vladi ponudilo priložnost, da javno vpraša, kdo je vračal cene izdelkov na prejšnjo raven, ko je cena goriva padla pod 10 kun (pribl. 1,33 EUR)? Enako se je zgodilo, opozarja, ko so znižali DDV za vrsto osnovnih izdelkov, enak pa je tudi odgovor: NIHČE!!!

Zato zdaj kaže v smeri trgovcev, ki jih obtožuje brezsramnega ropanja državljanov. “Denar pospravijo v žepe in še naprej jemaljejo ljudem! Navzven so vsi čudoviti in lepi; vsi so angeli, čeravno vsi vidimo, kar počno vsak dan.” Zato pred omejitvijo posebej poudarjajo, da se prebivalstvo sooča z dvigi cen, čeravno se noben input za oblikovanje cen ni podražil oziroma zvišal.

Treba se je zavedati- poudarjajo mediji, vladni predstavniki pa tega ne zanikajo- da so trgovci dvigovali cene vse lansko leto. “A tudi to jim ni bilo dovolj, še med 31. decembrom 2022 in 1. januarjem 2023 so se namerili ljudem vzeti še več,” zdaj ogorčeno ugotavljajo.

Hrvaški mediji zato ponovno opominjajo, da so trenutno "zamrznjene" cene "zgolj" devetih izdelkov: dveh vrst moke, olje, pleče, vratovina in mleto meso, čičerika, sladkor in mleko.

Zagrebški Jutarnji list tako piše, da je bil- po ponedeljkovi, že drugi zaporedni grožnji premierja Andreja Plenkovića trgovcem- odziv nasprotne strani pričakovan, da pa so se vodilni v največjih trgovskih verigah- zbrani v Združenju trgovcev HUP- že predvčerajšnjim vzdržali nadaljevanja besedne vojne z vlado.

Skorajda bi se uresničilo smešenje iz obdobja epidemije.
Kazen: odvzem energetske subvencije in nove davščine?

Že v začetku tega tedna je Plenković napovedal ukrepe v začetku naslednjega tedna. Če torej trgovci do petka ne bodo znižali cen, bo vlada predvidoma najprej udarila z ukrepi glede subvencij trgovskim podjetjem za nakup električne energije. “Možne so tudi nove davščine,” je dodal.

Da se trgovci kar naenkrat zavedajo prestopa Rubikona , priča torkovo uradno poročilo s seje izvršnega odbora Združenja za trgovino, v katerem med drugim sedijo predstavniki Spara, Tommyja, dm in Pevexa, navajajo hrvaški mediji.

Zajedljivost in nedostopnost je kar naenkrat zamenjal spravljiv ton, s frazami kot so "spoštovanje pravnih predpisov", "razumevanje potrošnika" in "nadaljnja analiza stanja". Sporočilo slednjih se tako le posredno nanaša na Plenkovićeve izjave, da je bil vstop v evroobmočje in schengen nepovratno oblaten oziroma umazan z dvigom cen.

Schengen in evro močno prispevata k celotnemu gospodarstvu, zato je javna razprava šla v popolnoma napačno smer,” zdaj spravljivo pravijo trgovci, poroča Jutarnji list.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: