Vlada potrdila parafiran stavkovni sporazum z zdravniškim sindikatom Fides; sprejela tudi izhodišča za pogajanja o kolektivni pogodbi s sindikatom Sviz

Vlada je na današnji seji na podlagi ponedeljkovega dogovora s Svizom o razreševanju stavkovnih zahtev sprejela izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Hkrati s tem je sprejela izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost, so povedali po seji vlade, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na ponedeljkovih pogajanjih vlade s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so se dogovorili o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede. Zbližati so se uspeli tudi glede mladih raziskovalcev in asistentov, ki bodo dobili štiri plačne razrede več.

Sviz je dogovor z vlado potrdil v torek. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj pa je takrat povedal, da bodo, če bo vlada potrdila parafirani dogovor, odpovedali za soboto napovedan protestni shod.

Fotografija je simbolična.
Potrjen parafiran stavkovni sporazum z zdravniškim sindikatom Fides

Že prej so javnosti sporočili, da se je vlada danes seznanila s sporazumom o rešitvi stavkovnih zahtev zdravniškega sindikata Fides in za podpis pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Cilj je, da vlada do 1. aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru javnega plačnega sistema. Prvo srečanje pogajalskih skupin bo 25. januarja, je napovedala Petra Bezjak Cirman, v. d. direktorice Ukoma.

Če se vsebine dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega sistema ne uvedejo do 1. januarja 2024, se vlada zavezuje, da se v ločenih pogajanjih s Fidesom odpravijo plačna nesorazmerja v plačni podskupini E1, torej v plačni skupini zdravnikov in zobozdravnikov.

Vlada je v sporazumu ob tem izjavila, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki in da obsoja vse oblike nasilja nad zdravniki.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: