Vlada: začenjajo se zaslišanja ministrskih kandidatov, pričakovati je vladno potrditev sporazumov s Fidesom in Svizom

Čeprav parafirana sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides in s sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Sviz na dnevni red današnje seje vlade nista uvrščena, je pričakovati, da bo vlada sporazuma obravnavala in potrdila.

Kaj konkretno prinaša dogovor s Fidesom, še ni znano. Je pa Gregor Zemljič, podpredsednik Fidesa, v torek nakazal, da bodo stavkovne zahteve sindikata, ki jih naslavlja sporazum, očitno vendarle razrešene v novem plačnem stebru za zdravstvo.

Med zahtevami sindikata, ki jih bo uredil sporazum, je naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative.

Dogovor s Svizom pa pomočnicam vzgojiteljic prinaša štiri plačne razrede višjo izhodiščno plačo, prav toliko mladim raziskovalcem.

Očitno je, da se vlada boji naraščajočega nezadovoljstva.
(Fotografija je simbolična.)

Začenjajo se zaslišanja ministrskih kandidatov

V DZ se danes začenjajo zaslišanja kandidatov za ministre v preoblikovani vladi Roberta Goloba, še poroča STA.

Ta bo po novem imela 19 ministrstev in en vladni urad, ob tem se štirim ministrstvom spreminjajo dosedanja področja, dve vladni službi pa preraščata v ministrstvo.

Pet kandidatov se bo predstavilo danes. Člani odbora za izobraževanje bodo prisluhnili kandidatu za ministra za vzgojo in izobraževanje Darju Feldu ter kandidatu za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorju Papiču.

Pred odborom za infrastrukturo se bosta predstavila kandidatka za ministrico za infrastrukturo Alenka Bratušek in kandidat za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Na sejo odbora za notranje zadeve pa je vabljena kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Zaslišanja preostalih štirih kandidatov bodo sledila jutri, pripisati pa je treba, da bo najbolj kočljiva kandidatura Bratuškove, zaplesti pa se utegne tudi pri Makedonki Stojmenovi, predvsem zaradi njenega političnega konvertitstva v neposredni povezavi s pridobitvijo funkcije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: