Jevšek uspešno skozi sito pristojnih odborov DZ

Kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je s svojo predstavitvijo prepričal odbora za gospodarstvo in za zadeve Evropske unije.

Njegovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora za gospodarstvo in osem članov odbora za zadeve Evropske unije, noben ni glasoval proti.

Člani odbora so Jevška med drugim spraševali, kako namerava zagotoviti zadostno medresorsko sodelovanje. Odgovoril je, da je to zapisano v koalicijski pogodbi, predsedniku vlade pa bo predlagal ustanovitev medresorske delovne skupine za spremljanje regionalnega razvoja.

Njihove dvome, ali je ustanovitev pokrajin uvrstil dovolj visoko na seznam prednostnih nalog, pa je zavrnil z besedami, da nikoli ni bila pod vprašajem namera, temveč financiranje.

Potrdil je tudi, da ima še vedno v načrtu decentralizacijo ministrstva, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek (desno)
in Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
(Foto: Gregor Mlakar, STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1173731)
Pred odboroma DZ izpostavil nujnost zagotovitve skladnega regionalnega razvoja

Za zagotovitev skladnega regionalnega razvoja je potrebna takojšnja vzpostavitev strategije, katere cilji bodo podlaga za delo, je v predstavitvi pred pristojnima parlamentarnima odboroma še poudaril ministrski kandidat za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

Ustanovitev pokrajin je ocenil kot zahteven proces, napovedal pa je prizadevanje za opredelitev pristojnosti, ki bi se lahko prenesle na regije. To bi bil prvi korak k ustanavljanju pokrajin.

Med ključnimi nalogami za letos je medtem izpostavil predvsem zaključevanje finančne perspektive 2014-2020, saj morajo biti sredstva porabljena do konca leta.

V zvezi s tekočo finančno perspektivno je opozoril, da je ta za dve leti krajša in zato zahteva takojšnje aktivnosti in ukrepanje. Uredba o izvajanju kohezijske politike 2021-2027 je medresorsko usklajena in bo kmalu na vladi, je že prej poročala STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: