Nato bo nekaj izvidniških letal iz Nemčije premestil v Romunijo, ZDA pozvale Srbijo k uvedbi sankcij proti Rusiji in dialogu s Prištino

Če Srbija želi napredovati, mora uvesti sankcije proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, je včeraj v Beogradu dejal svetovalec ameriškega zunanjega ministra Derek Chollet.

Ocenil je tudi, da Srbija lahko doseže dogovor s Kosovom še letos, Prištino pa je pozval k vzpostavitvi skupnosti srbskih občin na Kosovu.

Izpostavil je, da je Srbija storila pomembne korake, ko je obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a Ukrajina po njegovih besedah potrebuje večjo podporo, ravnanje Rusije pa je treba kaznovati, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Chollet je izrazil tudi zaskrbljenost ZDA zaradi ruske najemniške skupine Wagner, ki je aktivna v Ukrajini, svoje operacije pa naj bi širila tudi v druge države, med njimi v Srbijo.

Dvostranske odnose med Srbijo in ZDA je sicer ocenil kot močne, kot kritično pa je izpostavil vprašanje Kosova, zato si ZDA želijo dialog med Prištino in Beogradom.

AWACS lahko informacije v zračnem prostoru deli z drugimi ustreznimi letali.
(Foto: ERIC SALARD, Wiki Commons,
BOEING E-3 SENTRY AWACS 14 JUILLET 201)

Nato bo nekaj izvidniških letal iz Nemčije premestil v Romunijo

Nato bo nekaj izvidniških letal, ki so trenutno nameščena v Nemčiji, premestil v Romunijo, so danes sporočili iz zavezništva, pa poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so pojasnili, je namen te poteze krepitev prisotnosti zveze NATO v regiji in spremljanje ruskih vojaških dejavnosti, kar bo v Moskvi najbrž znova spožilo silovito reakcijo.

Izvidniška letala za opozarjanje in nadzor v zraku AWACS, ki so trenutno nameščena v bližini nemškega Aachna, bo Nato namestil v oporišče romunskih zračnih sil v kraju Otopena pri Bukarešti. Tja naj bi prispela v torek in tam ostala več tednov.

“Naši sistemi AWACS lahko zaznajo letala več sto kilometrov stran, zato so ključni za Natove zmogljivosti odvračanja in obrambno držo,” je pojasnila Oana Lungescu, tiskovna predstavnica zavezništva.

Zaenkrat ni znano točno število letal, ki jih bodo premestili. Nekateri viri navajajo, da je v Nemčiji vsega skupaj nameščenih do 20 letal tega tipa, domnevno naj bi od 14 letal, nameščenih pri Aachnu, poslali tri, pa tudi okoli 180 članov vojaškega osebja.

Zanimivo je tudi, da do premika prihaja neposredno po novih večjih ruskih vojaških uspehih v regiji Doneck, zlasti po osvojitvi Soledarja, čemur predvidoma sledi končna ofenziva na Bahmut in Seversk.

Pomembno je poudariti, da ob že omenjenem AWACS lahko locira in identificira tudi druga letala na razdalji več kot 400 kilometrov. Ta letala lahko posredujejo informacije vsem ostalim v zračnem prostoru, ki so ustrezno opremljena.

V preteklosti so jih uporabljali med operacijami proti terorističnim skupinam, kot je Islamska država, in tudi v Afganistanu, od koder so se ZDA neslavno umaknile nedavno.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: