V pričakovanju false flaga: ukrajinska vojska se pripravlja na morebiten nov napad ruskih kopenskih sil iz Belorusije na Kijev, Rusija danes objavila (pred)pogoje za napad

Da so zaradi tega že pripravljeni oziroma okrepljeni obrambni položaji na severu države, je že v torek povedal generalpodpolkovnik Oleksij Pavljuk, ki je odgovoren za obrambo Kijeva.

Da bi preprečili hitro napredovanje ruskih tankov, so na vseh območjih, kjer slednji lahko prodrejo, ali se kako drugače premikajo, postavili širša minska polja, so takrat prenesli svetovni mediji.

Ti so ponovno spomnili, da so na samem začetku ruske invazije- 24. februarja bo torej minilo natanko leto od začetka SMO/SVO– ukrajinske sile že odbile napredovanje ruskih čet iz Belorusije proti Kijevu.

Več kilometrov dolgo rusko kolono tankov in oklepnikov, po takratnih podatkih se je slednja raztezala v dolžini 36 km, so s pomočjo turških dronov in ameriških obveščevalnih podatkov na manjše enote razbili v gostih gozdovih severno od Kijeva.

Ukrajinsko vodstvo se zdaj boji novega napada ruske vojske, ki v Belorusiji ob meji z Ukrajino že več tednov namešča močnejše enote. Vojaški strokovnjaki jih še ne ocenjujejo kot dovolj močne za napad, vendar slednjega ne izključujejo.

Krepijo pa se tudi ukrajinske sile, ki jih preusmerjajo z drugih sektorjev frontne črte, kar naj bi bil v bistvu pritajen cilj tega manevra.

Da so ruske sila zavzele Soledar so zdaj potrdili tudi Američani.
Rusija danes napovedala, v katerem primeru bi se lahko v vojno vključila Belorusija

Belorusija bi lahko šla v vojno v Ukrajini, če bi se Kijev odločil napasti njo ali Rusijo, je dejal uradnik ruskega zunanjega ministrstva, so danes prenesli svetovni mediji.

Še februarja je Rusija izkoristila belorusko ozemlje za pošiljanje svojih vojakov v Ukrajino, nato pa je svoje sile namestila na ozemlje Belorusije v okviru skupnih vojaških vaj.

Predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksej Poliščuk je dejal, da so bile te vaje organizirane, da bi preprečili nadaljnjo eskalacijo konflikta. Zdaj pa je posvaril, da bi se lahko Belorusija pridružila vojni, če bi izvedli napad nanjo ali Rusijo, poroča Sky News.

Do napadov v Rusiji, a predvsem na vojaško infrastrukturo, je sicer že prihajalo, razen provokacij in domnevnih diverzantskih akcij pa napadov na Belorusijo še ni bilo.

“S pravnega vidika sta uporaba vojaške sile s strani režima v Kijevu ali invazija oboroženih sil Ukrajine na ozemlje Belorusije ali Rusije zadosten razlog za kolektivni odgovor. Potem je odločitev na voditeljema obeh držav,” je dejal Poliščuk za rusko državno tiskovno agencijo TASS.

Po poročanju ISW iz Washingtona so ruske sile sicer v popolnosti zavzele Soledar in bi se zdaj lahko usmerile v dokončno zavzetje Bahmuta/Artemovska, ali pa ofenzivo usmerile proti prav tako bližnjemu Seversku. Za dokončno zavzetje regije Doneck bi jim po morebitnem uspehu preostalo le še zavzetje Slavjanska in Kramatorska.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: