Hrvaška: od danes samo še plačevanje v evrih, konec tedna več hudih prometnih nesreč

Na Hrvaškem je od danes mogoče le še plačevanje v evrih, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Včeraj se je namreč iztekel zadnji dan dvojnega obtoka kun in evrov po uvedbi skupne evropske valute kot uradne valute v državi 1. januarja. Kuna se je tako umaknila iz obtoka, še vedno pa jo je mogoče zamenjati tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.

Zamenjava kun je v Sloveniji možna v prvih mesecih tega leta, banke na Hrvaškem pa bodo kune za evre menjale še vse leto. Menjava bo do konca leta možna tudi v enotah hrvaške finančne agencije Fina in v poslovalnicah hrvaške pošte.

Hrvaška centralna banka bo kovance menjala še tri leta od sprejetja nove valute, torej do konca leta 2025, bankovce pa brez omejitve.

Bankomati na Hrvaškem bodo prve tri mesece izdajali samo bankovce po deset in dvajset evrov, še navaja STA.

Na avtocesto se je nenadoma spustila zelo gosta megla,
kar je verjetno povzročilo verižno trčenje.
Več nenavadnih prometnih nesreč obeležilo konec tedna na Hrvaškem

Včerajšnji večer, njemu sledeča noč in današnje jutro so marsikomu na hrvaških cestah nagnali strah v kosti. No, ne samo na cestah.

Najprej v Pulj/Pulo, tam je k sreči minilo brez žrtev: potniški vlak, ki je vozil iz smeri Lupoglava proti Pulju, se na končni postaji na ustavil, pač pa je pot nadaljeval skozi postajo in trčil v kombi, parkiran na obali.

Zgodilo se je pri tamkajšnjem veslaškem klubu, vlak pa je kombi vlekel do stavbe Luške kapitanije, kar pomeni nekaj sto metrov. Kot navaja Glas Istre, k sreči ni bilo poškodovanih, policisti pa še ugotavljajo, kaj točno se je zgodilo.

Po nesreči je bil promet na puljskem nabrežju zaprt, posredovali so tudi gasilci, novinarji že omenjenega Glasa Istre pa so neuradno izvedeli, da so se ob strojevodji in sprevodniku v vlaku nahajali še štirje potniki, tuji državljani, najverjetneje ruski.

Kot je danes poročal Hrvatski autoklub (HAK), je bil zaradi več prometnih nesreč na avtocesti A3 Bregana-Lipovac močno oviran promet in sicer med priključkoma Okučani in Nova Gradiška.

Ceste so bile ponekod mokre ali vlažne in spolzke, zaradi nizkih temperatur je predvsem na mostovih in nadvozih nastajala poledica, enako pa pričakujejo tudi nocoj. Ponekod v notranjosti, predvsem na vzhodu Hrvaške, je vidljivost že nekaj dni zmanjšana zaradi megle, možni pa so tudi zemeljski plazovi, še poroča HAK.

Zaradi naštetega je na ti. vzhodni avtocesti prišlo do več prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih 10 osebnih avtomobilov, tri tovorna vozila in avtobus. Pri tem je ena oseba umrla, 11 ljudi pa je bilo poškodovanih, od tega štirje huje.

Policija je hrvaškim medijem sporočila, da se je na cestišče nenadoma spustila zelo gosta megla, kar je verjetno povzročilo verižno trčenje.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: