Stoltenberg napoveduje pošiljke težkega orožja za Ukrajino “v bližnji prihodnosti”, da so Rusi dokončno osvojili Soledar, zdaj potrdili tudi Ukrajinci

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v današnjem pogovoru za nemški dnevnik Handelsblatt povedal, da lahko Ukrajina kmalu pričakuje več pošiljk težkega orožja iz zahodnih držav.

Kot je dejal, so nedavne obljube glede težke vojaške opreme pomembne, v bližnji prihodnosti pa pričakuje več, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kijev že nekaj časa prosi za pomoč v obliki težkega orožja, tudi tankov, a so bile zahodne države doslej glede tega zadržane, ker se bojijo, da bo to razumljeno kot njihov vstop v vojno ali da bodo vznemirile Rusijo.

Prihodnji teden bo v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji srečanje ukrajinske obrambne kontaktne skupine, ki koordinira pošiljanje orožja Kijevu.

Stoltenberg je povedal, da smo v odločilni fazi vojne, zato je pomembno, Ukrajini priskrbeti orožje, ki ga potrebuje za zmago, še prenaša STA.

Paleta poslanega orožjanaj bi bila izjemno široka. V začetku meseca so Francija, Nemčija in ZDA obljubile, da bodo poslale oklepna vozila oziroma izvidniške tanke in sicer 40 nemških marderjev ter 50 ameriških bradleyjev in francoskih AMX-10 RC. Združeno kraljestvo je včeraj objavilo, da bo Ukrajini dobavilo težke tanke Challenger 2.

Moskva je v odzivu zapisala, da bodo te odločitve le “zaostrile” konflikt, še poročajo svetovni mediji.

Tudi pro-ukrajinska spletna stran Liveuamap.com prikimava splošnemu mnenju,
da je Soledar dokončno izgubljen.

Ukrajinski poveljniki in vojaki na spletu potrdili padec Soledarja, zavzetje slednjega dokončno potrdil tudi Wagner

Da je sporni Rudnik št. 7 na zahodnem obrobju Soledarja prešel pod nadzor PMCS “Wagner”, ruskih plačancev, zdaj na spletu navajajo tudi ukrajinski vojaki in poveljnik kodnega imena “Magyar”, poročajo zaupanja vredni spletni viri.

“Zdaj je fronta zunaj Soledarja,” je ob tem dodala tudi ukrajinska vojska. Podobno lahko sklepamo iz objave pro-ukrajinske spletne strani Liveuamap.com, kjer je frontna črta že vrisana na severozahodnem območju nesrečnega mesta v- za zdaj še- Ukrajini.

Wagner naj bi zavaroval rudnik soli št. 7, ki se nahaja severozahodno od Soledarja,” pa so – ne ravno gostobesedno- navedli pri War Monitor.

Več spletnih komentatorjev zdaj meni, da se najhuje v bližnji prihodnosti obeta Bahmutu, ki se kmalu utegne najti blokiran s treh strani in ki naj bi ga čakal usoda Severodonecka in Lisičanska.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: