Danes pričetek skupnih vojaških vaj Rusije in Belorusije

Zračne sile Rusije in Belorusije bodo v ponedeljek izvedle skupne vojaške vaje. Kijev in Zahod se bojita, da bi lahko Rusi belorusko ozemlje uporabili za novo kopensko ofenzivo proti Ukrajini, sporoča Reuters.

Iz Minska so sporočili, da so vaje obrambne narave, Belorusija pa je od začetka vojne v Ukrajini izvedla veliko vojaških vaj. Nekateri so bili samostojni, nekateri pa v sodelovanju z Rusijo.

Uporabniki komunikacijske platforme Telegram, ki spremljajo premike ruske vojske, so sporočili, da je januarja v Belorusijo vplulo več bojnih letal, helikopterjev in transportnih letal.

V Belorusijo je v nedeljo po poročanju številnih svetovnih medijev prispelo še osem bojnih in štiri tovorna letala. Ministrstvo za obrambo Belorusije je sporočilo, da so v Belorusijo prispele le “enote” ruskih letalskih sil.

“Vsa letališča in poligoni beloruskih letalskih sil, beloruske zračne obrambe in beloruskih oboroženih sil bodo sodelovali v taktičnih vajah letenja,” je sporočilo belorusko obrambno ministrstvo.

Prvi namestnik državnega sekretarja varnostnega sveta Belorusije Pavel Muravejko je dejal, da razmere na belorusko-ukrajinski meji “niso zelo mirne” in da Ukrajina “provocira” Belorusijo.

Smo zadržani in potrpežljivi, naš smodnik je suh – se je simbolno izrazil Muravejko. “Imamo vse vire, ki jih potrebujemo, da se odzovemo na vsako agresijo ali teroristično grožnjo,” je še dodal.

Fotografija je simbolična.

Ukrajina je že večkrat opozorila, da bi jo lahko napadli z ozemlja Belorusije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je prejšnji teden dejal, da mora biti Ukrajina pripravljena na odziv na ukrajinsko-beloruski meji.

Kremelj je zavrnil navedbe, da od beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka zahteva dejavnejšo vlogo v vojni v Ukrajini. Uradni Minsk je ponovil, da ne bo vstopil v vojno.

Medtem naj bi ruske sile, po dokončnem zavzetju Soledarja, ponovno vstopile tudi v sam Bahmut/Artemovsk.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: