Japonska in Indija začeli s prvo skupno vajo bojnih letal

Japonska in Indija sta v ponedeljek blizu Tokia začeli svojo prvo skupno vajo bojnih letal, poroča Insider.

To se dogaja medtem, ko državi nadgrajujeta obrambne in varnostne vezi s pogledom na naraščajočo vojaško moč Kitajske in v trenutku, ko sta z enakimi vajami v Evropi pričeli tudi Rusija in Belorusija, ki veljata za zaveznici Kitajske.

V 11-dnevni skupni vaji bo sodelovalo osem japonskih bojnih letal, medtem ko bo Indija poslala štiri lovce, dve transportni letali in tanker za polnjenje goriva v zraku. Zanimivo je, da Japonska uporablja pretežno ameriška, Indija pa pretežno ruska letala.

Približno 150 pripadnikov indijskih letalskih sil sodeluje v vaji v letalski bazi Hyakuri v prefekturi Ibaraki, severovzhodno od Tokia, je še sporočilo japonsko obrambno ministrstvo. O vaji sta se državi sicer dogovorili že med pogovori med japonskim in indijskim obrambnim in zunanjim ministrom leta 2019, vendar je bila zaradi pandemije odložena.

Letala F-16, kakršna uporablja tudi Japonska, v formaciji.
Fotografija je simbolična.
Zdaj Quad, kako naprej?

Japonska in Indija sta – skupaj z Avstralijo in Združenimi državami – del zavezništva “Quad”, skupine regionalnih sil, ki je vse bolj zaskrbljena zaradi vojaškega in gospodarskega vpliva Kitajske.

Tokio je v zadnjih mesecih izvedel vrsto skupnih vojaških vaj z zavezniki, poleg tega pa je prenovil svojo obrambno in varnostno strategijo ter izrecno izrazil zaskrbljenost glede Kitajske.

Decembra se je tako vlada premierja Fumia Kishide zavezala, da bo do leta 2027 podvojila izdatke za obrambo na dva odstotka BDP, in Kitajsko označila za “največji strateški izziv doslej” za varnost Japonske.

Prejšnji teden je Japonska podpisala nov obrambni dogovor z Veliko Britanijo in pristala na razširitev pogodbe o medsebojni obrambi z Washingtonom na morebitne napade v vesolju in iz slednjega.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: