Ustavno sodišče ponovno zavrglo pobudo za oceno ustavnosti prostorskega akta za Mlako, v Novem mestu podpisali pogodbo za gradnjo 81 najemnih stanovanj

Novomeški župan Gregor Macedoni je s podjetjema CGP in TGH danes podpisal pogodbo za gradnjo dveh stanovanjskih blokov s skupaj 81 občinskimi najemnini stanovanji v naselju Podbreznik pri Novem mestu.

Naložba bo skupaj z davkom stala 11,6 milijona evrov, 
kot soinvestitor bo sodeloval republiški stanovanjski sklad.

Sklad bo pri naložbi sodeloval s skupaj 5,1 milijona evrov oz. do največ 5,8 milijona evrov, temu bo sledila še kupoprodajna pogodba, na podlagi katere bo za dodeljena sredstva soinvestiranja od novomeške občine odkupil enega od omenjenih blokov v Podbrezniku z 39 javnimi najemnimi stanovanji in enakim številom parkirnih mest v skupni garaži, je povedal Macedoni.

Občina bo ostala lastnica bloka z 42 najemnimi stanovanji s pripadajočim zemljiščem in parkirnimi mesti, je dodal župan.

Nekateri se borijo za izgradnjo stanovanj,
nekateri pa proti in za ohranitev narave.
Ustavno sodišče ponovno zavrglo pobudo za oceno ustavnosti prostorskega akta za Mlako

Ustavno sodišče je po drugi strani danes ponovno zavrglo pobudo krajanov Mlake pri Kranju za oceno ustavnosti in zakonitosti občinskega podrobnega prostorskega načrta, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ta omogoča gradnjo novega stanovanjskega naselja v bližini krajinskega parka Udin boršt. Sodišče je tudi tokrat izpostavilo, da izpodbijani odlok ne učinkuje neposredno, saj še ne omogoča gradnje.

Pobudniki bodo lahko svoje pravice zagovarjali v postopku izdaje gradbenega dovoljenja. Šele, če pri tem ne bodo uspešni, bodo lahko vložili pobudo za oceno ustavnosti.

Civilna iniciativa, ki nasprotuje gradnji nove soseske, je leta 2019 proti občini vložila tudi tožbo na upravo sodišče. Hkrati je sprožila postopek za oceno ustavnosti.

Vendar je ustavno sodišče pobudo zavrglo. Ko se je izkazalo, da upravno sodišče za oceno zakonitosti prostorskih aktov ni pristojno, so jo pobudniki znova vložili.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: