Lufthansa z novo ponudbo za ITA Airways, Air France-KLM se umika. Pred letalskimi prevozniki novi rekordni dobički?

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je oddal novo ponudbo za lastniški vstop v italijanskega prevoznika ITA Airways. Sprva bi kupil manjšinski delež in imel opcijo za poznejši odkup preostalih delnic.

Finančnih pogojev niso razkrili. Po poročanju Bloomberg News naj bi bila Lufthansa pripravljena plačati do 350 milijonov evrov za 40-odstotni delež.

Francosko-nizozemski prevoznik Air France-KLM je medtem danes ločeno sporočil da se ne bo več potegoval za prevzem naslednika propadle Alitalie.

Ponudbo sta oddala tudi ladjar MSC in Lufthansa, a je vlada ekskluzivna pogajanja začela s konzorcijem, v katerem so bili skladom Certares ter Delta Air Lines in Air France-KLM.

Premierka Giorgia Meloni je oktobra oznanila, da so ekskluzivni pogovori končani. Postopek prodaje ITA Airways je sicer lani začela prejšnja italijanska vlada, zaključuje Slovenska tiskovna agencija (STA).

Delnice Easyjeta so zrasle za slabih 12 odstotkov, poročajo borze.
Že letos pričakovani rekordni dobički avioprevoznikov, z delnicami se živahno trguje

Vodilni nemški letalski prevoznik Lufthansa se je po poročilu, objavljenem v letalski reviji Aero International, sicer uvrstil na 14. mesto po varnosti na svetovni lestvici 25 največjih podjetij.

Po analizi agencije za letalske nesreče JACDEC iz Hamburga sta na samem vrhu svetovne lestvice najvarnejših letalskih prevoznikov v letu 2022 Etihad in Emirates.

Mednarodni letalski promet je bil leta 2022 po motnjah zaradi pandemije koronavirusa večinoma varen, še navaja poročilo, ki so ga objavili nedavno. Ker pa se razmere glede covida izboljšujejo, so potniki spet v zraku, željni potovanja.

Zato mednarodno združenje letalskih prevoznikov pričakuje, da se bo industrija vrnila k dobičkonosnosti že letos. Letalske družbe naj bi skupaj ustvarile čisti dobiček v višini 779 milijard dolarjev, industrija pa naj bi v naslednjih petih letih zrasla za 25,5 odstotkov.

Delnice letalskih družb so že presegle večino drugih sektorjev. V zadnjih treh mesecih so delnice že omenjene Delte Air Lines zrasle za 9,88 %, še več Easyjeta in sicer za 11,9 %, prav tako omenjene Lufthanse pa v istem obdobju za kar 42,79 %.

Prihodki letalskih prevoznikov rastejo, januarska finančna poročila pa naj bi prinesla še boljše rezultate.

Investicijske banke so zelo pozitivne glede obetov za letalske družbe. Deutsche Bank je postavila ciljno ceno delnice American Airlines na 25 USD, kar pomeni skoraj 100-odstotno rast.

Barclays je za Delta Airlines postavil ciljno ceno 38 USD, še poročajo svetovni mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: