V Evropskem parlamentu na podpredsedniškem položaju Kailijevo nasledil Angel, evropski poslanci pozivajo k odločnejšemu odzivu na ruske grožnje evropski varnosti

EU in njene članice morajo povečati vojaško, politično in humanitarno pomoč Ukrajini ter okrepiti svojo obrambo v boju proti ruskim grožnjam evropski varnosti, je zapisano v letnem poročilu o skupni zunanji in varnostni politiki, ki ga je danes sprejel Evropski parlament.

V luči tega so poslanci pozvali, naj se Svetu EU omogoči, da nekatere odločitve, zlasti v zvezi s sankcijami in človekovimi pravicami, sprejme s kvalificirano večino in ne soglasno.

Poslanci so danes sprejeli tudi letno poročilo o izvajanju skupne varnostne in obrambne politike, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V skladu s poročilom so pozvali k takojšnji uporabi sodobnega orožja in sistema zračne obrambe naslednje generacije ter nemškega kanclerja Scholza pozvali k dobavi bojnih tankov Leopard 2 Ukrajini.

Evropski parlament.
(Foto: Jonas Horsch, Pexels.com)

Angel na podpredsedniškem položaju nasledil Kailijevo

Evropski parlament je danes za enega od podpredsednikov izvolil Luksemburžana Marca Angela iz vrst politične skupine socialistov in demokratov. Na podpredsedniškem položaju je nasledil grško evroposlanko Evo Kaili.

Za izvolitev je bila potrebna večina oddanih glasov poslancev, Angel pa je bil za podpredsednika izvoljen v drugem krogu tajnega glasovanja.

V prvem krogu namreč nihče od treh kandidatov – skupina Zelenih je predlagala Francozinjo Gwendoline Delbos-Corfield, skupina Identiteta in demokracija pa Italijanko Annaliso Tardino – ni prejel potrebne absolutne večine glasov poslancev, ki so glasovali.

Grško evroposlanko Kaili, ki je v priporu, so s podpredsedniškega mesta razrešili sredi decembra, potem ko se je znašla v središču korupcijske afere, povezane s poskusi vplivanja Maroka in Katarja na odločitve parlamenta.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: