Demokracija: Otvoritev kurentovanja na Ptuju s Ceco je škandal

(novica s komentarjem)

Demokracija, ki velja za glasilo slovenske desnice, še posebej pa je blizu SDS, se je v včerajšnji objavi na svoji spletni strani lotila otvoritve letošnjega kurentovanja in tokrat se je težko ne strinjati z zapisanim.

Letošnje kurentovanje bo na Ptuju otvorila Svetlana Ražnatović, bolj znana pod imenom Ceca. Torej srbska pevka, vdova vojnega zločinca Željka Ražnatovića Arkana,” zapišejo pri reviji uvodoma.

Kurent je magičen etnografski lik, ki odganja slabo in prinaša srečo in zadovoljstvo, Unesco pa je obhode kurentov vpisal na svoj seznam nesnovne kulturne dediščine. Kulturna ministrica Asta Vrečko ima polna usta besed o spoštovanju kulturne dediščine, a izbira srbske turbofolk zvezde njenih besed zagotovo ne potrjuje,” nadalje utemeljujejo.

Čeravno bi bilo navajanje odgovornosti ministrice za kulturo v procesu izbire uvodno nastopajočega na vendarle ljudski zabavi lahko predmet širše javne razprave, je bolj zanimivo, da pri Demokraciji nemudoma zdrsnejo v nacionalistično provokacijo, navajajoč “Zanimivo bi bilo videti odziv, če bi se na odru pojavil hrvaški pevec Thompson”.

V nadaljevanju članka potem naštejejo nekaj skorajda splošno znanih dejstev; denimo, da je Kurentovanje med deseterico najzanimivejših karnevalov na svetu umestil sloviti Lonely Planet; da je zato v dobri družbi velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans, in podobno.

Poudarjajo, da je Kurentovanje največji slovenski pustni karneval in da so bili decembra 2017 obhodi kurentov vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Posnetek zaslona objave Demokracije na spletu.

Pri Demokraciji sklenejo, da je po vsem zapisanem “povsem nerazumljivo, mirno lahko rečemo tudi sramotno, da so za otvoritveni koncert izbrali srbsko pevko Svetlano Ražnatović – Ceco, ki je za krono vsega še vdova vojnega zločinca Željka Ražnatovića Arkana, ki je po obtožnici Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije kriv za 24 obtožb zločinov proti človeštvu, grobih kršitev Ženevske konvencije in kršenje vojnih zakonov v številnih dejanjih.

Da so v nadaljevanju občutljivo temo izkoristili za obračun s političnimi nasprotniki, ki ni čisto utemeljen, ni nič čudnega in nič novega, je pa pohvalno, da so vsaj opozorili na sporno odločitev lokalnih oblasti in organizatorjev.

Celoten članek je sicer dostopen na sledeči povezavi: https://demokracija.si/fokus/otvoritev-kurentovanja-na-ptuju-s-ceco-je-skandal/ .

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: