Novozelandska premierka Ardernova napovedala odstop, njeno vladanje bo v zgodovini zapisano kot sporno

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes napovedala, da bo najkasneje 7. februarja odstopila s položaja, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

42-letnica, ki je državo vodila skozi naravne nesreče, pandemijo covida-19 in najhujši teroristični napad v zgodovini, je pojasnila, da nima več dovolj moči.

Napovedala je, da bo Nova Zelandija novega predsednika vlade dobila po splošnih volitvah, ki bodo 14. oktobra, ob tem pa zatrdila, da sama ne bo kandidirala na njih. Povedala je še, da bo do volitev poslanka v volilnem okrožju.

Ko je bila leta 2017 pri 37 letih izvoljena za predsednico vlade, je postala najmlajša ženska na čelu vlade na svetu. Od leta 2020 se je njena vlada spopadala s težavami. Njeno priljubljenost so ovirali naraščajoča inflacija, grozeča recesija in okrevanje konservativne opozicije, še pororča STA.

Kritiki pravijo, da se bo Nova Zelandija šele zdaj
ponovno popolnoma povezala s svetom.
(Foto: Liam Spicer, Pexels.com)

Najbrž najbolj strogi protiepidemijski ukrepi

Dodati je potrebno, da so na Ardernovo leteli ostri očitki glede vodenja države med pandemijo covida-19, ko je z lockdownom praktično paralizirala državo.

Nova Zelandija je namreč izvajala enega najbolj restriktivnih pristopov k obvladovanju epidemije novega koronavirusa na svetu od njenega začetka leta 2020, število smrti zaradi te bolezni (892 do letošnjega poletja) pa ostaja med najnižjimi v razvitih državah.

Država se je začela postopno odpirati šele avgusta leta 2022, novozelandska premierka pa je v zvezi s tem na takratnem kitajskem poslovnem vrhu v Aucklandu dejala, da je bilo dokončanje postopnega odpiranja meja velik uspeh.

“To je postopen in previden proces, ki poteka od februarja; skupaj s preostalim svetom še naprej obvladujemo zelo nepredvidljivo svetovno pandemijo, hkrati pa skrbimo za varnost naših ljudi,” je menila. Zanimivo je, da zdaj podobne ukrepe pri omejevanju izvaja prav Kitajska.

Dodajmo, da je lani še veljalo, da morajo biti obiskovalci ob prihodu na Novo Zelandijo vsaj dvakrat cepljeni proti covidu-19 in testirani na covid-19.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: