Slovenija, zdravstvo, zbirno

Začnimo z najbolj zgodnjo, a hkrati tudi najbolj pozitivno novico dneva 
glede dogajanja na spornem zdravstvenem področju!
V Ljubljani odprli center za učenje kliničnih veščin za področje dentalne medicine

Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani so odprli center za učenje kliničnih veščin za področje dentalne medicine.

Kot poroča STA, gre za simulacijski center, opremljen z enakimi inštrumenti, kot jih bodo študentje uporabljali v stomatološki praksi. Vrednost projekta je dva milijona evrov.

Center je za oddelek za dentalno medicino pomembna pridobitev, saj vaje v njem dopolnjujejo učenje na kliničnih vajah z bolniki, je na današnji novinarski konferenci ob odprtju centra povedala prodekanja medicinske fakultete za dentalno medicino Janja Jan.

Center je velik 365 kvadratnih metrov. V velikem prostoru za vaje je na voljo 32 sodobno opremljenih delovnih mest za študente in eno za učitelja, tam bodo potekale organizirane oblike pouka. V drugem prostoru je 13 mest, ki so namenjena samostojnemu delu študentov in so jim na voljo kadarkoli.

Vlada z uredbo razširila programe nekaterih storitev zdravstvenega zavarovanja

Vlada je na današnji seji izdala uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje ter obsegu sredstev za leto 2023.

Z uredbo je med drugim razširila programe na področjih družinske medicine, dispanzerjev za ženske, otroškega in šolskega dispanzerja ter zobozdravstva za odrasle.

V uredbi je na novo določen subspecialistični tim za obravnavo otrok in mladostnikov z nekemičnimi oblikami zasvojenosti in komorbidnimi stanji.

V uredbo je vključen tudi nov standard plačevanja ambulant za neopredeljene zavarovane osebe ter ureditev financiranja dejavnosti urgentnega centra na območju Mestne občine Ljubljana, oziroma izvajanja nujne medicinske pomoči in dežurne službe v urgentnem centru UKC Ljubljana.

Slovensko zavarovalno združenje podpira prizadevanja za boljše zdravstvo

V Slovenskem zavarovalnem združenju so danes pozdravili prizadevanja za čim prejšnjo celovito zdravstveno reformo, še poroča STA.

Začeti jo je treba tam, kjer je največ težav, na ustrezni točki pa vanjo vključiti tudi razmislek o financiranju, ki bo vsem zagotovilo učinkovit dostop do zdravstvenih storitev, so zapisali v sporočilo za javnost.

Sami zagovarjajo jasno oblikovanje sklopa pravic, ki se financirajo iz javnih sredstev, pri čemer naj bo cilj zamejitev neposrednih plačil iz žepa za zdravstvene storitve, ki finančno obremenjujejo bolne.

Sicer pa se zavedajo, da gre za kompleksen izziv. Pri tem od vlade pričakujejo, da bo v oblikovanje rešitev vključila tudi vse ključne deležnike.

V zdravstvu kar nekaj novih idej,
a zaenkrat še nič novega.

Koalicijski poslanci napovedujejo podpis zaveze za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme

Koalicijski poslanci napovedujejo, da bodo podali podpise k zavezi za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme. Rok se izteče v torek, do takrat bodo preučili vsebino in po potrebi predlagali kakšno dopolnitev, napovedujejo v SD in Levici.

Zaveza naj bi sicer vsebovala devet prioritet z zastavljeno časovnico. O ukrepih se bodo pogovarjali sočasno, njihova uveljavitev bo nastopila v različnih časovnih obdobjih, pravi Matej Tašner Vatovec, vodja poslancev Levice.

Da je presečni datum za uveljavitev večine ukrepov 1. januar 2024, pa je dejala poslanka SD Meira Hot.

Prvi korak naj bi bil digitalizacija, nato bi med drugim sledila strukturna prenova zavoda za zdravstveno zavarovanje, spremembe plačnega sistema ter področja družinske in urgentne medicine, na koncu pa še spremembe na področju koncesij in financiranja zdravstvenega sistema.

Pri usklajevanju zdravstvene in plačne reforme želijo sodelovati tudi občine

V predsedstvu Skupnosti občin Slovenije se strinjajo, da je prenova zdravstvenega sistema nujna, a se spremembe ne smejo dogajati brez usklajevanja načrtovanih posegov z lokalnimi skupnostmi.

Na današnji seji v Žalcu so zato sklenili, da bodo ustanovili strokovno skupino na področju zdravstva, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot nosilci organizacije in financerji primarnega zdravstva pa občine zahtevajo tudi formalno vključitev v strateški svet za zdravstvo in medresorsko delovno skupino za zdravstvo.

Strinjajo se tudi, da treba pripraviti tudi plačno reformo, vendar je treba nekatere anomalije pri plačah županov odpraviti prej. Zato so sklenili, da pripravijo predlog za novo umestitev plač županov, ki ga bo predstavil ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: