Zabeležili rekordno število nezakonitih prehodov nemške meje: “Smo sredi migrantske krize”

Največ nezakonitih prehodov so zabeležili na nemško-avstrijski meji, kjer nadzor izvajajo že vse od migrantske krize leta 2015

V Nemčiji so lani zabeležili rekordno število nezakonitih prehodov državne meje, je v sredo sporočila nemška zvezna policija, poročali pa tamkajšnji mediji.

“V letu 2022 je bilo zabeleženih 91.986 nezakonitih prehodov meje, kar je najvišja vrednost v zadnjih šestih letih,” piše v sporočilu za javnost Zvezne policije, ki je pristojna za nadzor državne meje.

Leto prej, ki sta ga še zaznamovala pandemija in zmanjšano gibanje ljudi, so zabeležili “zgolj” 57.637 nezakonitih prehodov državne meje.

Število nezakonitih vstopov v državo se je povečalo predvsem v drugi polovici leta. Največ nezakonitih prehodov so zabeležili na nemško-avstrijski meji, kjer nadzor izvajajo že od migrantske krize leta 2015, še bolj frapantno pa je, da so nenaden porast ilegalnih prehodov zabeležili tudi na nemško-češki meji.

Nancy Faeser, nemška notranja ministrica (Socialdemokratska stranka Nemčije) je nedavno kljub nasprotovanju koalicijske partnerice Zelenih podaljšala nadzor na tej schengenski meji še za šest mesecev.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Marcelo Renda, Pexels.com)

Opozicijska Krščansko-demokratska unija (CDU/CSU) je kritizirala politiko nemške vlade, ki jo neposredno krivi za povečano število nezakonitih prehodov.

“Statistika zvezne policije dokazuje, kar trdimo že mesece; to je, da socialdemokratsko-zeleno-liberalna koalicija nima pod nadzorom nezakonitih migracij,” je dejal Alexander Throm, tiskovni predstavnik za notranjo politiko parlamentarne CDU/CSU.

Poudaril je, da občine in mesta, ki nosijo največje breme skrbi za migrante, niso deležna nobene pomoči zveznih institucij. “Ministrica Faeser še vedno noče priznati, da smo sredi migrantske krize,” dodaja Throm.

Zvezna policija je ob tem sporočila, da so lani aretirali kar 2728 oseb, povezanih s tihotapljenjem ljudi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: