Na mednarodnem Zelenem tednu v Berlinu tudi Slovenija; včeraj slovesno potrjen Program evropske kohezijske politike 2021-2027 v Sloveniji

V Berlinu bo danes vrata za obiskovalce odprl mednarodni sejem Zeleni teden, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). Po dveletnem premoru se bo na njem predstavilo 1400 razstavljavcev iz 60 držav.

Na sejmu, ki bo potekal do 29. januarja, se bo kot zelena in ekološka dežela predstavila tudi Slovenija.

Na razstavnem prostoru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo predstavljene vse tri vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vinarstvo ter vrhunska slovenska kulinarika. Poseben poudarek bo prav tako na slovenskem čebelarstvu ter Sloveniji kot turistični destinaciji, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Uradnega odprtja sejma se je sinoči udeležila tudi kmetijska ministrica Irena Šinko, ki bo sodelovala tudi na 15. berlinskem vrhu kmetijskih ministrov na temo preobrazbe prehranskih sistemov.

Berlin, fotografija je simbolična.
(Foto: anna-m. w., Pexels.com)

Program evropske kohezijske politike 2021-2027 v Sloveniji

V skladu s to novico je potrebno ponovno poudariti, da je včeraj v Narodni Galeriji v Ljubljani potekala slovesnost ob potrditvi omenjenega programa.

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek, čigar ministrstvo je pripravilo in uskladilo program, se je za opravljeno delo zahvalil sodelujočim v Sloveniji in v Evropski komisiji ter poudaril odgovornost vseh za čim boljše izvajanje programa.

“Približno 3, 2 milijarde evrov bo glavni vir naložb v tem desetletju na številnih področjih, kot so inovativnost in konkurenčnost, socialna vključenost, digitalna transformacija gospodarstva ter izpolnjevanje ciljev na področju podnebja in biotske raznovrstnosti,” je v nagovoru dejal minister in dodal, »da smo lahko ponosni, da nam je uspelo v tako kratkem času uskladiti program”.

Po njegovih besedah je pomembno zavedanje o pomenu evropskih kohezijskih sredstev za večjo blaginjo prebivalcev Slovenije in celotne Evropske unije, zato je na vseh tudi odgovornost, da bodo z vključujočim pristopom, tesnim sodelovanjem vseh ravni in konstruktivnim dialogom program evropske kohezijske politike tudi uspešno izvajali, še poročajo na vladni spletni strani.

Zbrane je nagovoril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je izpostavil pomembnost povezave med kohezijskimi sredstvi in učinkovitim kriznim upravljanjem.

Direktorica generalnega direktorata za regionalno politiko Sofia Alves, ki je z delegacijo Evropske komisije ob tej priložnosti obiskala Slovenijo, je ministru Jevšku izročila kopijo potrjenega Programa evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Spomnila je, da dobrih 3,2 milijarde evrov, kot jih lahko koristi Slovenija, pomeni več kot 1500 evrov investicijskih sredstev na prebivalca Slovenije, kar mora prispevati k uravnoteženemu regionalnemu razvoju Slovenije”.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: