Juventus doletela visoka kazen: v tej sezoni bodo italijanskemu velikanu odvzeli 15 točk, štirje nekdanji funkcionarji kluba prejeli visoke denarne kazni

Tako je odločilo italijansko zvezno prizivno sodišče.

Sloviti italijanski nogometni klub Juventus, ki je – ne samo v Italiji– že skorajda soznačnica za korupcijo in nepravilnosti v športu, je doletela nova visoka kazen. Klub, ki si je kar 36-krat nadel Scudetto, kar je skoraj dvakrat več kot oba milanska velikana (Inter in AC Milan) skupaj, tokrat ne bo izločen v nižje lige, si bo pa od sankcij težko opomogel.

Te so sledeče: Fabio Paratici (nekdanji športni direktor kluba) je bil suspendiran za dve leti in pol, Andrea Agnelli (nekdanji predsednik kluba) in Maurizio Arrivabene (trenutni direktor Tottenhama) pa sta bila suspendirana za dve leti. Kaznovan je bil tudi Federico Cherubini (nekdanji direktor v 16 mesečnem obdobju, pa tudi nekdanji igralec in podpredsednik kluba Pavel Nedved, sloviti češki nogometaš, ki naslednjih 8 mesecev ne bo smel opravljati nobene funkcije v nogometu.

Za kaj se pravzaprav gre, kje je jedro spora?

Italijanska nogometna zveza (FIGC) je že pred časom sprožila preiskavo finančnih malverzacij v klubu, kar je bil v veliki meri razlog, da je pred nekaj meseci odstopilo celotno vodstvo kluba. Kot pišejo svetovni mediji, je revizijska hiša Prisma odkrila, da z računovodski izkazi kluba za leta 2019, 2020 in prvo četrtletje 2021 nekaj ni v redu. V klubu so predvsem v času pandemije igralce plačevali fiktivno, eden tistih, ki tega ni zanikal, pa je bil Cristiano Ronaldo, takratni zvezdnik kluba.

Stranpota italijanskega nogometa so zdaj že skoraj standard(izira)na.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Razplet, ki pa še ni dokončen

Tožilec italijanske nogometne zveze Giuseppe Chine se je po pritožbi Juventusa odločil, da bo celotno zadevo predal zveznemu prizivnemu sodišču, ki je naslednje pristojno za reševanje tovrstnih zadev. Sodišče je sprejelo njegove argumente in začelo s postopkom proti Juventusu in njegovim nekdanjim uradnikom.

Iz celotnega postopka so bili sicer izključeni drugi klubi, kot sta Sampdoria in Empoli. Za slednja se je prav tako sumilo, da imajo ponarejene računovodske izkaze (izmišljene številke, postavke in plačila), vse pa zato, da bi bila izguba videti manjša, kot je v resnici bila.

Chine je zahteval, da se Juventus kaznuje z odvzemom devetih točk, zvezno sodišče pa se je odločilo, da za kazen odmeri kar -15 točk, tako da bo Juventus spomladanski del sezone začel z 22 točkami. Motiv za tako visoko kazen je bil preprečiti Juventusu uvrstitev v Evropo za naslednjo sezono. To sta jasno sporočila tako sodišče kot tožilstvo.

Juventus ima zdaj pravico do pritožbe na Collegio di Garanzia dello Sport; organ, ki uveljavlja odločitve v imenu področnega oz. državnega vrhovnega športnega telesa, kar je v tem primeru italijanski olimpijski komite. Vendar odločitev tega organa ne odloži izvršitve vsega naštetega, zato je Juventus v velikih težavah, navajajo mediji.

Zadnja velika afera, ki zadeva Juventus, je bila poimenovana Calciopoli. Julija 2006 je bil Juventusu odvzet naslov prvaka Serie A 2004–05, klub pa kazensko umeščen na zadnje mesto Serie A 2005–06.

Naslov je bil naknadno dodeljen milanskemu Interju, “Stara dama” pa je posledično izpadla v Serie B, drugi rang oz. kakovostni nivo italijanskega nogometa.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: