Hrvaška v primežu zime

“Hrvaško je zajela prava zima. Sneženje in nevihtni veter sta ohromila promet v večjem delu države, sneg pa je dosegel tudi Dalmacijo. Zimska ujma je povzročila velike težave v prometu, v soboto ni bilo razpoložljivih cest za tovorna vozila iz notranjosti v smeri proti morju, nekateri odseki avtocest pa so bili zaprti za ves promet,” navaja brani spletni portal Index.

Velike težave se državi obetajo tudi danes. Kot poroča Večernji list, se bo tudi danes sneženje nadaljevalo na istih območjih, možna pa je tudi poledica. Zimske razmere so tako na cestah v Gorskem kotarju, Liki, na severozahodu Hrvaške oziroma vzdolž meje s Slovenijo in v notranjosti Dalmacije.

Ob obali še vedno piha močna burja z orkanskimi sunki. Omeniti je treba, da so tako včeraj na Pagu, ki velja za najbolj izpostavljen jadranski otok glede tega, namerili kar 180 km/h močan sunek.

Hrvaški mediji o vremenskih težavah obširno poročajo.

HAK (Hrvatski autoklub) zato voznike opozarja, naj hitrost in način vožnje prilagodijo razmeram na cestah, naj se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme, po možnosti pa naj svojo pot prestavijo. Tudi danes velja, da je tovorni promet proti notranjosti zaustavljen tako iz smeri Dalmacije kot iz smeri Istre in Reke. V notranjosti Dalmacije, v okolici mesta Imotski, so namerili do 40 cm snega, v samem mestu pa petnajst.

Podobno je bilo tudi na drugi strani gorskega masiva Biokovo, kjer je turistični mesti Brela in Baška Voda zajel pravi snežni vihar, sneg pa je- zdaj že skoraj tradicionalno- pobelil tudi otok Brač in njegov najvišji jadranski vrh Vidova gora (780 metrov).

Sicer dan velja rdeči alarm samo še za področje Reke in Kvarnerja, meteorologi pa napovedujejo postopno, a počasno izboljšanje vremena.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: