Ukrajina: Bahmut/Artemovsk praktično obkoljen, Rusi v ofenzivi tudi v Zaporožju

Ruska vojska je sinoči sporočila, da je v novi ofenzivi na jugu Ukrajine 
osvojila več ozemlja v regiji Zaporožje.

“V regiji Zaporožja so bile zavzete ugodnejše linije in položaji v napadih enot Vzhodnega vojaškega okrožja,” je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Kot še navajajo svetovni mediji, je bilo v omenjenih napadih po trditvah Konašenkova ubitih 30 ukrajinskih vojakov in uničenih več vojaških vozil.

Ruski vojaški blogerji so pred tem poročali o ofenzivi na območju mest Orikiv in Huljapolje, ki ležita jugovzhodno od mesta Zaporožje; v svojih zapisih trdijo, da so bile prav tam prebite prve ukrajinske obrambne črte.

Dodati je potrebno, da je (širše) območje izjemno pomembno in občutljivo tudi zaradi tamkajšnje jedrske elektrarne, ki je sicer s svojimi desetimi jedrskimi bloki največja evropska jedrska elektrarna, v preteklosti pa je že bila prizorišče spopadov in obstreljevanja s težkim orožjem.

Eden izmed bolj vplivnih TW profilov, Nikita Gerassimow, je medtem objavil novice glede dogajanja v Bahmutu. Navaja, da so se ruske sile po zavzetju Soledarja tako rekoč že vstopile tudi v to ukrajinsko mesto.

Situacija okrog Bahmuta kot jo poznavalci rišejo na omrežju Twitter.
Bahmut/Artemovsk, kako naprej?

“Pravzaprav je mesto že v polkotlu. Kolikor je mogoče pregledati situacijo, vodijo v/iz Bahmuta samo ena železniška proga in tri ceste, od katerih sta dve pod “ognjenim nadzorom” oborožene skupine “Wagner” (ki velja za plačansko in je tudi osvojila Soledar, op.avt.). Razmere za garnizijo branilcev bodo verjetno kritične,” zapiše.

“V tem kontekstu so se nedavno povečala ugibanja, ali naj se Kijev iz mesta “taktično umakne”. Tak razvoj dogodkov, taka interpretacija, je dobila zagon zlasti v ameriških medijih. Mesto je ogromnega simbolnega pomena, vendar navsezadnje nima velike strateške vrednosti,” sklene.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: