Hrvaški kupci množično po nakupih v brežiške trgovine. Hrvaški mediji: razlika v cenah glede na tujino tudi do 25 odstotkov

Hrvaški kupci so po vstopu sosednje države v schengensko in evrsko območje v iskanju cenejših nakupov tudi minuli konec tedna napolnili brežiške trgovine.

Trgovci so jih veseli, nekaj težav pa je zaradi prezasedenosti okoliških avtomobilskih parkirišč, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Obisk v brežiških trgovskih središčih se je po novem letu močno povečal, največ pa jih pride ob sobotah, je povedal brežiški župan Ivan Molan.

Okrepljen obisk hrvaških kupcev je ocenil tudi za dobro priložnost za razvoj turizma v Občini Brežice.

Družina iz okolice Zagreba je povedala, da je več živilskih in drugih izdelkov v Sloveniji občutno cenejših od hrvaške ponudbe, pri enem polnem nakupovalnem vozičku pa lahko prihranijo tudi sto evrov ali še več.

Cene na Hrvaškem so po uvedbi evra tako rekoč poletele v nebo.

Primerjava cen med Hrvaško, Avstrijo in Nemčijo dala nelepe rezultate

Pri zagrebškem Jutarnjem listu so preteki teden precej šokirani odkrili, da je košarica izdelkov znane trgovske verige DM na Hrvaškem za 28 odstotkov dražja od enake košarice v Nemčiji, zato so se tokrat odločili preveriti, koliko dražje so druge drogerije, ki delujejo na hrvaškem in evropskem trgu.

Izbrali so Bipo in Müller, ju primerjali z istima trgovinama na avstrijskem in nemškem trgu ter prišli do podobne ugotovitve kot v prvi raziskavi – obe trgovini v evropskih državah sta cenejši kot na Hrvaškem, in to občutno.

Košarica s 16 izdelki v hrvaški Bipi je za 25 odstotkov dražja kot enaka košarica v Avstriji, 
do enake razlike pa so prišli ob primerjavi košarice enakih artiklov v nemškem in hrvaškem Müllerju.

Izbrali so širok nabor blaga, ki predstavlja običajne izdelke, kot so izdelki za nego las, ličila, čistila in kuhanje, oprema, otroška hrana in plenice, higienski izdelki, izdelki za ustno higieno, deodoranti in sladkarije. Pri tem, tega pri JL ne zanikajo, so naleteli tudi na nekaj izdelkov, ki so na Hrvaškem cenejši kot v Evropi.

Med dražjimi izstopa Labello Rose, ki v avstrijski Bipi stane 1,75 evra, pri nas 2,91 evra, kar pomeni, da je na Hrvaškem dražji celo za 66 odstotkov. Šokantne so tudi cene dezodorantov, ki jih na Hrvaškem plačajo skoraj enkrat toliko kot v avstrijski Bipi: Fa Divine tako v Avstriji stane 1,99 evra, na Hrvaškem pa 3,84 evra.

Za pojasnila, zakaj prihaja do tako velikih razlik v cenah enakih izdelkov na različnih trgih, so nato prosili tako Müller kot Bipo, vendar od Müllerja odgovora niso prejeli.

Bipa je opozorila na spornost novinarske raziskave, predvsem pri obravnavi “stalno nizke cene”, kjer so izdelke primerjali s tistimi v redni prodaji na Hrvaškem.

Nadalje navajajo, da glavna razlika izhaja iz različne stopnje DDV (ta na Hrvaškem znaša 25 odstotkov, v Avstriji pa 20 odstotkov), pa tudi iz stroškov dobavne verige.

»Pomembno je, ali država jemlje blago neposredno od proizvajalca ali prek distributerja, zaradi česar je dobavna veriga daljša in posledično dražja. Večina večjih proizvajalcev ima skladišča v Avstriji, kar pomembno vpliva na ceno transporta, torej stroške nabave, na Hrvaškem pa del izdelkov nabavljamo lokalno, prek distributerjev,« so pojasnili.

Opažajo, da so zaradi inflacije opazne spremembe na trgu zaradi zmanjšane kupne moči občanov, hkrati pa si zelo prizadevajo za preložitev uporabe novih cenikov, ki so jih dobavitelji napovedali že decembra, še navajajo pri JL.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: