Ruski mediji: vemo, kje Ukrajina skladišči tuje orožje (Ria); pogovori o zmanjševanju proizvodnje orožja se (še) ne bodo nadaljevali (TASS)

Glavni ruski obveščevalec trdi, da ruske oblasti vedo, kje Kijev skladišči orožje z Zahoda – Trenutne razmere za dogovore o omejevanju orožja niso ugodne, menijo v Kremlju

Vodja ruske obveščevalne službe Sergej Nariškin, vodja SVR, je zatrdil, da ukrajinska vojska namešča zahodno orožje na območjih jedrskih elektrarn, poroča ruska neodvisna tiskovna agencija RIA Novosti.

“Obstajajo zanesljiva poročila, da ukrajinske oborožene sile na ozemlju jedrskih elektrarn skladiščijo orožje in strelivo, ki ga prejmejo z Zahoda. To velja tudi za najsodobnejše rakete za oborožene sile Ukrajine HIMARS, tuje sisteme zračne obrambe, pa tudi za artilerijsko strelivo velikega kalibra,” je dejal.

Po navedbah ruske obveščevalne službe je bilo samo v zadnjem tednu decembra iz tujine preko železniške postaje Rafalovka v jedrsko elektrarno Rivna v severozahodni Ukrajini dostavljenih več vagonov orožja.

Številne jedrske elektrarne v Ukrajini so (ali so bile) v središču pozornosti že od začetka konflikta. Ruske sile so manj kot 48 ur po invaziji zavzele nedelujočo jedrsko elektrarno v Černobilu, na začetku vojne pa so zavzele tudi jedrsko elektrarno Zaporožje, ki s svojimi desetimi bloki oziroma reaktorji velja za največjo v Evropi.

Tako Kijev kot Moskva drug drugega obtožujeta obstreljevanja Zaporožja, Ukrajina pa trdi, da Rusija to mesto uporablja kot de facto skladišče orožja, kar sicer Rusija trdi zanjo.

Jedrski nadzorni organ Združenih narodov je izrazil resno zaskrbljenost zaradi napada v bližini elektrarne in opozoril na nevarnost jedrske katastrofe.

Fotografija je simbolična.
Kremelj dogovore o zmanjševanju proizvodnje orožja v tem trenutku označil za nesmiselne

“Trenutno razmere niso ugodne za določitev novega datuma zasedanja rusko-ameriške posvetovalne komisije o pogodbi o zmanjšanju in omejevanju strateškega ofenzivnega orožja (Novi START),” je danes pričakovano izjavil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

“Zaenkrat še ne,” je na vprašanje o novem datumu zasedanja posvetovalne komisije odgovoril visoki diplomat in dodal, da “ZDA nenehno provocirajo Rusijo”.

“Trenutne razmere so odvračajoče za določitev novega datuma, še posebej glede na ta trend stopnjevanja tako v dejanjih kot v retoriki ZDA,” je še poudaril.

“Čakajo na trenutek, da lahko naša reakcija privede do kakšnih motenj, ki jih zagotovo ne bo, pomembna pa je tudi situacija, vzdušje. Skladno s tem naj ne pričakujejo poslov in afer na tem področju kot običajno,” je poudaril visoki ruski diplomat, prenaša ruska državna tiskovna agencija TASS.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: