Dobrodošel vladni ukrep: štipendije za deficitarne poklice v gostinstvu in turizmu

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil Javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024.

Dijaki vpisani na 3-letni izobraževalni program Gastronomske in hotelske storitve bodo tako upravičeni do štipendije za celotno obdobje izobraževanja

Štipendijo za deficitarne poklice bodo lahko, tako kot v aktualnem, tudi v prihajajočem šolskem letu pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali po programu »Gastronomske in hotelske storitve« (3-letni program).

Nekaj pomembnih podatkov:

  • ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja dijaki pridobijo štipendijo, ki znaša 107,42 evrov mesečno
  • prejemanje štipendije ne vpliva na višino otroškega dodatka niti na dohodnino
  • združljiva je tudi s Zoisovo štipendijo 
  • vlogo bo možno oddati od 19. junija 2023 do 22. septembra 2023.

Da je zanimanje za poklice v gostinstvu in turizmu nekoliko višje kot v preteklih letih, so zaznali na sejmu Informativa 2023, kjer so s strani MGRT in STO s partnerji podrobneje predstavili poklica kuhar in barman.

Mlade so zanimale informacije o možnostih izobraževanja in zaposlitve v gostinstvu in turizmu, zelo pa jih je navdušil tudi širok spekter zaposlitvenih možnosti ter veliko priložnosti za samostojno podjetniško pot, še sporočao z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zaradi želje po hitrem zaslužku in poceni delovni sili so gostinski poklici že nekaj časa zelo degradirani.
Le redki se zavedajo, da temu ne bi smelo biti tako.

Z nacionalno promocijo do boljših kadrov in storitve?

V teku je tudi nacionalna kampanja promocije poklicev v gostinstvu in turizmu. Ciljna skupina pa niso samo mladi, ampak tudi njihovi starši in svetovalni delavci v osnovnih šolah. Ti so impresionirani nad predstavitvami; neizpodbitna povratna informacija je dejstvo, da omenjeni doslej niso imeli pravih informacij o teh poklicih.

Tako izobraževali programi kot delo v gostinstvu in turizmu so dinamični, omogočajo veliko tekmovanj doma in v tujini, spodbujajo znanje tujih jezikov in napredovanje ter osebnostno rast.

Pomembno je tudi to, da je šolanje vselej možno nadgrajevati, saj je omogočena vertikala vse do doktorata znanosti. Mladi se oblikujejo v vsestransko razvite osebnosti, ki so jim blizu komuniciranje, nastopanje v javnosti ter raziskovanje, kar sedanji in nekdanji dijaki ter študentje dokazujejo s številnimi priznanji in nagradami z mednarodnih tekmovanj.

“Prepričani smo, da bodo vse aktivnosti, ki jih izvajamo, kakor tudi možnost pridobitve štipendije za deficitarnost, spodbudile več mladih k izbiri kariere v gostinstvu in turizmu,” sklenejo v svojem zapisu.

Pripisati gre le, da vsi skupaj upamo na najboljše!

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: