Hrvaški meteorolog o aktualnem vremenu: ne prava zima, ampak tropski ciklon

Da bi razumeli pomen izrečenega, moramo vedeti, kaj tropski ciklon pravzaprav je: izredno močen vrtinčast tropski vihar!

Čeprav je tudi večino Hrvaške prizadelo močno sneženje, je pravzaprav redko, da v Dalmaciji sneži, k temu obilno. To seveda dobro vedo tudi pri splitskem mediju Slobodna Dalmacija, kjer so zapisali, da “so nekateri otroci imeli prvič priložnost uživati ​​v kepanju ali sankanju, kar je bilo za nekatere dovolj, da so pozabili na nastali prometni kaos.”

Vendar pa, dodajajo, obstaja strokovna in zato logična razlaga za senzacijo, ki je Dalmatincem povsem pokvarila vikend. Za omenjeni časnik ga je podal Branko Grisogono, redni profesor na oddelku za geofiziko Naravoslovno-matematične fakultete Univerze v Zagrebu.

Tako naj bi pred tednom dni Evropo prešla velika polarna fronta in za Alpami povzročila genovski ciklon, ki se je spustil proti jugu. Prešla je Italijo in še preden je prispela do Sicilije- v višini Otrantskih vrat- spremenila značilnosti.

Kar pomeni, da se je nad južnim Jadranom iz klasičnega genovskega ciklona hitro razvil in dosegel vse bistvene značilnosti malega tropskega ciklona. Kot ​​pravi zagrebški strokovnjak, tovrstni ciklon imenujemo tudi medicane.

Ta se je nato proti koncu vikenda in v ponedeljek zjutraj premaknila v ti. globoki Jadran, ki je poln vlage in močnega vetra. Zasluge za opozorilo na ta nenavaden razvoj pripisuje doktorju znanosti Ivanu Tomanu iz Zadra, ki je prvi javno opozoril na prehod iz navadnega genovskega v mali tropski ciklon.

Običajno takšni cikloni prihajajo iz zahodnega Sredozemlja, zato je po mnenju strokovnjaka to preobrazba brez primere v meteorologiji. Vendar to še ne pomeni, da do tega ni že kdaj prišlo.

Minulo vreme je imelo v resnici vse značilnosti tropskega ciklona,
meni hrvaški strokovnjak.

In razlike? Tako meni stroka!

Kot pravi Grisogono imajo tropski cikloni – predvsem hurikani in medicani, pa tudi polarni cikloni- razmeroma toplo oko oziroma središče, medtem ko imajo zunajtropski cikloni hladno jedro, kot se je to zgodilo po tokratni transformaciji.

Imajo razmeroma simetrične pasove z močnimi padavinami okoli središča in to je nekaj njihovih glavnih značilnosti.

Medikani, nasprotno, nimajo natančno izraženih front, kar je značilnost standardnih ciklonov. Pogosto jih spremljajo globoka konvekcija in tudi nevihte, trdi profesor, ki ima na koncu tudi pomirjujoče sporočilo.

“Vsi tisti, ki ne uživate v trenutnem mrazu, si lahko oddahnete, saj Dalmacijo od torka in srede čaka razjasnitev in nekoliko bolj prijetno vreme, kakršnega so Dalmatinci vajeni. Kontinentalni del Hrvaške (predvidoma tudi Slovenija, op.avt.) bo moral na to počakati vsaj še en dan.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: