V Ukrajini po korupcijskem škandalu niz odstopov

Več visokih uradnikov v Ukrajini je po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije danes napovedalo odstop, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Med njimi so namestnik ministra za obrambo Vjačeslav Šapovalov, namestnik vodje kabineta predsednika Kirilo Timošenko in namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko.

Timošenkovo ime se omenja v več škandalih, povezanih z domnevno osebno uporabo luksuznih avtomobilov in prekoračitvijo pooblastil. Timošenko vse očitke zavrača. Zelenski je njegov odstop že sprejel.

Odstopil je tudi namestnik obrambnega ministra Šapovalov, odgovoren za logistično podporo vojske. Za razrešitev naj bi zaprosil, da ne bi ogrožal oboroženih sil zaradi očitkov o nabavi hrane za vojake.

Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni včeraj napovedal spremembe v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah.

V fokusu ruskih državnih medijev je obljubljena vojna pooč Ukrajini v obliki tankov,
ne pa korupcijska afera v ukrajinskem vodstvu.
(Foto: Mikhail Volkov, Pexels.com)
Trenutno nikakršnih reakcij iz Moskve

Ruski mediji, še posebej državna tiskovna agencija TASS, dogajanju v vrhu ukrajinskega vodstva ne namenjajo pozornosti. Tako je aktualna naslovnica namenjena krhanju ruskih odnosov s pribaltskimi državami, še posebej Estonijo in Litvo.

V ospredju je seveda usoda Kaliningrada in odpoklici veleposlanikov vseh vpletenih držav. Med vodilnimi novicami je tako znova tudi pandemija novega koronavirusa, za katero nekdanji glavni ruski epidemiolog, član Ruske akademije znanosti profesor Genadij Oniščenko, meni, da se najbrž razblinja.

Kar se tiče vojne v Ukrajini, je fokus uradne Moskve, vsaj kar se TASSa tiče, usmerjen v dobavo zahodnega orožja Ukrajini. Tako pri agenciji navajajo, da v vodstvu DPR pričakujejo, da se bo v Donbas zgrnilo še vsaj 300 plačancev, če bo Kijev prejel obljubljene tanke.

“Opozoriti je treba,” menijo v uporniškem Donecku, “da trenutni načrti vključujejo do 40 tankov, kar predstavlja nemški tankovski bataljon“, kot so ga- malo za šalo, dosti bolj zares- poimenovali.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: